Synes du vedkløyveren din går for sakte? Da kan Gardentec elektrisk vedkløyver være noe for deg. Vi har gjort en grundig test av den horisontale turbovedkløyveren som virkelig fortjener navnet «turbo».
Produktinformasjon
Gardentec elektrisk turbovedkløyver 7 tonn
Spesifikasjoner
Kløyvekraft
7 tonn
Maks kløyvelengde
41 cm
Maks diameter ved
30 cm
Knivhøyde
15,5 cm
Motorkraft
220V/50Hz 1600 Watt
Vekt
61 kg
Dimensjoner
113x31x62 cm
Type
Horisontal
Ekstremt rask
Lett å flytte på
Krever lite vedlikehold
Tar ikke de største vedkubbene
Kløyvd ved faller ned fra brettet
Ekstern lenke: Du kan kjøpe vedkløyveren her
Eller finn andre turbokløyvere her:
En normal vedkløyer har enorm kraft som bygger seg opp gradvis. Gardentec elektrisk vedkløyver generer kraft med en helt vanvittig hastighet. Vedkubber kløyves på 2 sekunder og resultatet flyr (nesten bokstavelig talt) avgårde. Dette er en maskin for deg som vil få unna vedjobben raskt. En 60 liters vedsekk fylles på omtrent 20 minutter. Og da vil mesteparten av tiden gå til selve fyllingen av sekken – kløyvingen går aldeles lynraskt.
Ikke en vedkløyver for de største kubbene
Selve maskinen kan se litt spinkel ut ved første øyekast, men den gjør jobben uten å protestere. Det er imidlertid noen forhåndsregler å forholde seg til ved bruk. Kløyveren klarer den ikke de største kubbene (produsenten sier maksimalt 30 cm diameter på kubbene, og det stemmer bra). Kubben vil sprekke, men ikke fullstendig, slik at du må kjøre samme kubbe flere ganger for å dele den opp.
Videre har mindre kubber (5-10 cm i diameter) en tendens til å skli unna skjærekniven. Skyvelementet kommer i voldsom hastighet og nærmest slår kubben fremover. Derfor kan det lønne seg å slå kubben inn i kniven først, slik at du delvis fester kubben til den. Etterhvert vil man også få bedre kontroll på skyvehastigheten og kan vente litt med maksimal hastighet før skyveelementet treffer kubben.
Den store hastigheten gjør også at mange delte kubber vil skli rett over brettet i enden av maskinen. De kommer rett og slett for fort. Om du uansett vil samle veden i en haug før du plasserer dem i vedsekken er ikke dette noe problem. En annen løsning er å finne frem drillen, bore hull i enden av brettet og skru fast en hindring. Da er vi imidlertid over på et «life hack» og ikke løsninger produsenten anbefaler…
Mobilitet på godt og vondt
Gardentec elektrisk vedkløyver kommer med hjul som er suverene for mobilitet, men som også gjør maskinen sårbar for bevegelse. Det genereres såpass mye kraft at hele anlegget beveger seg, dermed må du kile fast hjulene for å holde kløyveren i samme posisjon gjennom hele økten. Dette er en kløyver ment for stående jobbing, men for meg på 194 cm blir den for alt for lav. Så her må man finne noen gode løsninger for å bygge opp arbeidshøyden. Paller, takstein eller plankerester fungerer godt – gitt at du kiler fast hjulene.
Motoren er forholdsvis kompakt bygget, noe som dessverre også gjør at dreiemomentet kan slå mot karosseriet dersom kløyveren ikke står rett. Det er ikke et stort problem, men ettersom kløyveren omtrent er lydløs vil lyden av slag mot metall bli ganske forstyrrende.
Vedkløyver sikkerhet
Vedkløyveren må håndteres med to hender, en på låsespaken og en på styrespaken. Dette gjør at du ikke kan kjøre kløyveren med en hånd på vedkubben. Derfor må fu lære deg god håndteringen av hastigheten for å kløyve mest mulig effektivt. Dermed er det omtrent null sjanse for at hånda di kommer i klem ved normal bruk.
Jeg opplever at skyvemekanismen noen ganger henger seg opp og ikke kommer tilbake – da må kan gi den et lite slag slik at den frigjøres. Her kan man definitivt få hånda i klem, men ettersom tilbaketrekkingsmekanismen er fjærbasert er kraften mye mindre og skadepotensialet ikke veldig stort. Jeg har personlig fått hånda i klem nettopp på grunn av dette, og det var verken vondt eller farlig (men det anbefales ikke).
Jeg har ennå ikke opplevd at kubber sprekker og fyker ut i voldsom hastighet, da kraften ikke er stor nok for en sånn reaksjon. Men ved kan være uforutsigbart, så risikoen er der. Kløyveren kommer ikke med noe sikkerhetsbur.
Den største reelle faren er om man får hånda mellom vedkubbe og knivblad. Det har jeg ingen planer om å teste, for knivbladet er skarpt og vil gjøre stor skade.
Montering av vedkløyver
Rammeverk monterer raskt og enkelt, selv om å skru sammen metall aldri kommer til å bli noen favoritt hos meg. Det er to ting som var utfordrende: Sikkerhetssplintene for å holde hjulene på plass var for store, der måtte jeg bruke en spiker i stedet. Og brettet som skal ta i mot kløyvde kubber må skrus fast fra undersiden, i et område på maskinen som er umulig å nå uten manøvrerbar forlenger på skrutrekkeren din. Irriterende, men ikke verre enn at et par velvalgte banneord hjalp på stemningen.
Konklusjon
Gardentec elektrisk vedkløyver er ikke ment for vedindustrien, men for deg som kløyver ved til eget bruk – og vil ha jobben unnagjort på raskest mulig vis. Den er virkelig lynrask, er du vant til standard kløyvere vil du omtrent bli sjokkert over hastigheten. Får du med deg noen til kløyvejobben tar det under 10 minutter per vedsekk, noe jeg vil påstå er latterlig raskt.
Kløyveren klarer ikke de største kubbene og sliter litt med små kubber som sklir av, men den får jobben gjort – om man bare aksepterer at man må bruke noen forsøk før man blir helt kjent med funksjonen og hastigheten.
Dersom du vil ha en rask vedkløyver for personlig bruk er dette rett og slett et glimrende kjøp.
Finn andre vedkløyvere hos leverandørene
Her kan du lese andre artikler
Ekstern artikkel: Kløyv veden på enkelt vis (Gjør det selv)