Stor guide til å kjøpe basseng eller boblebad

Line Therkelsen

Et basseng eller boblebad kan lyse opp sommeren. Her forklarer vi forskjellene på ulike basseng og boblebad, forteller deg om de ulike typene innenfor hver kategori, og lister opp tilbehøret du trenger til dem.

Vil du ha et sted å kjøle deg ned i sommer? Et sted å løse opp stive muskler? Et svømmebasseng, badestamp eller boblebad er utmerket for å gjøre nettopp det. Men hva bør du velge?

Trenger du basseng eller boblebad?

Alle som drømmer om et sted å kjøle seg ned på varme sommerdager ender ofte opp med valgets kvaler, for hva skal du velge? Basseng, badestamp eller boblebad. Hva du velger avhenger av hvordan du har tenkt å bruke det.

Hvis du er ute etter å svømme og trene, er et utendørsbasseng et godt valg. De har vanligvis større kapasitet og mer overflate å bevege seg rundt. Kjøper du for eksempel et rektangulært basseng som er rundt 6-8 meter langt, har du mulighet til å svømme lengder i det, mens barn og barnebarn har god plass å leke. Med et motstrømsanlegg får du enda bedre treningseffekt.

Men hvis du er ute etter avslapping og restitusjon, er kanskje et boblebad et bedre for deg da det varmes opp til høyere temperatur og det er mer fokus på en varm jacuzzi-opplevelse.

Badestampen eller boblebadet er vanligvis dyrere å varme opp enn et basseng fordi den holder en høyere temperatur. Men dette kommer selvfølgelig an på hvor stor badestamp/basseng du velger, om du har tak over eller isolert lokk og hvor høy temperatur du vil ha. Sørg for å kjøpe et isolert boblebadtrekk hvis du ønsker å holde det oppvarmet hele tiden.

To barn leker i et basseng mens to voksne ser på i bakgrunnen
Hvorfor reise bort på ferie når man har basseng i hagen?

Ulike typer basseng

Et utendørsbasseng kan være rundt, ovalt, rektangulært eller nyreformet, avhengig av hva du liker og budsjett. Videre kan de installeres på forskjellige måter. Du kan plassere bassenget direkte i en skråning og bygge terrasse rundt, noe vi kaller et overjordisk basseng. De kan også graves ned.

Bassenger over bakken er vanligvis laget av stålplater, plast eller glassfiber. Stålplatebasseng består ofte av en metallstruktur med en armert bassengduk av pvc. Dette er selvfølgelig enklere å installere enn et basseng som skal under bakken, da dette innebærer mer arbeid med graving. Men da har bassenget et mer permanent preg. Et basseng som er bygget over bakken, kan du fjerne når det begynner å bli gammelt, og det medfører sjelden noen større inngrep i selve hagen, annet enn at du kanskje må jevne ut stedet der det skal stå.

Basseng som graves ned, er ofte et ferdige glassfiberbaljer, men du kan også velge å støpe et basseng i betong. Hvilken type du velger avhenger av hvor mye arbeid du er villig til å gjøre selv og hvilket utseende du foretrekker. Et basseng med liner, altså pvc-duk er ofte noe billigere enn et glassfiberbasseng. Dette gjelder særlig hvis du gjør mye av jobben selv, men det innebærer selvfølgelig at du har en viss kompetanse.

To barn i et boblebad smiler mot kameraet
Barn og barnebarn nyter basseng og boblebad like mye som voksne.

Ulike typer boblebad

Boblebad og badestamper finnes også i en rekke former og utseende. Oppblåsbare boblebad kan du ta med deg på hytta, og de likner bassenget over bakken ved at de kan tas ned om høsten og lagres i kjelleren eller garasjen. Du får selvfølgelig også utendørs boblebad som er mer permanente, men de er også dyrere. Dette er gjerne isolerte glassfiberbaljer med ulike funksjoner som massasje, jetstråler og bobler. Du kan bygge de fleste modellene inn i terrassen.

Oppblåsbare badestamper er den billigste løsningen, men det permanente boblebadet gir best funksjonalitet og er en bedre løsning for deg som er sikker på at du kommer til å bruke boblebadet ofte og mye.

Tilbehør til basseng og boblebad

I tillegg til selve bassenget, badestampen eller boblebadet trenger du bassengpumpe, filtersystem og varmesystem. Du trenger også produkter for å gjennomføre vedlikeholdet riktig, da det er viktig at bassengvannet er friskt og gjennomsiktig når du skal svømme eller bade i det.

Videre må man tenke på sikkerheten rundt anlegget. Barn og dyr skal ikke kunne komme inn til bassenget eller boblebadet. Det betyr at du må ha et lokk som ikke gir etter, et gjerde som ikke kan klatres over og en låsbar port. 

En person skifter et vannfilter i et boblebad
Filteret renser vannet i boblebadet for mikroorganismer, blader og løv. Det er enkelt å skifte.

I denne listen får du tips om viktig tilbehør:

  • Rengjør bassenget del 1: Den vanligste typen filter du kan ha når du kjøper basseng eller badestamp, er sandfilter. Sanden må vedlikeholdes en gang i året, men bortsett fra det er vedlikeholdet minimalt. Sandfilter er en rimelig måte å filtrere vannet på. Det finnes rimelige modeller som er kombinert pumpe med sandfilterløsninger. Pass på å kjøpe en modell som har kapasitet til å rense mengden vann bassenget ditt rommer.
  • Rengjør bassenget del 2: Vanligvis må du supplere filtersystemet med manuell rengjøring et par ganger i måneden. En bassengrobot er praktisk hvis du har et lite svømmebasseng. Men en bassengstøvsuger er mer praktisk hvis du har en badestamp eller basseng med kantete former. Det billigste alternativet er en manuell bassengskrape og hov, men det tar naturlig nok mer tid.
  • Hold vannet i bassenget friskt: Du må også ta vare på vannet i bassenget. Det bør holde seg gjennomsiktig, ha riktig pH og ikke vokse masse mikroorganismer i det. Du trenger klortabletter, teststrimler for å teste pH, alkalitet og oksygen samt granulat for å heve eller senke pH.
  • Oppvarming: For å holde vannet varmt trenger du en bassengvarmepumpe. Noen modeller kan suppleres med solceller eller solfangere for å senke kostnadene for oppvarming.
  • Overtrekk: Du trenger også et deksel, bassengovertrekk eller bassengtak for å beskytte bassenget mot skitt og blader. I tillegg må du sikre at ingen faller ned i bassenget ved et uhell.

Basseng, utstyr og redskaper

Basseng

Boblebad

Sandfilter

Bassengrobot

Rengjøring og kjemikalier

Bassengoppvarming

Bassengovertrekk

Les våre beste tips for deg som vil bygge badstue!

Hageutstyr på nett: Utvalgte forhandlere

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Beste skrutrekker – elektrisk skrutrekker toppliste