Toppliste sitteklippere: de beste modellene i vår sitteklipper test

Daniel Hessel

Å kjøpe en sitteklippere er en stor investering, selv om du velger en litt rimeligere budsjettmodell. Derfor er det viktig å sørge for å velge den rette, og det er lettere sagt enn gjort. Det finnes tonnevis av modeller i forskjellige prisklasser fra flere store forhandlere, så hvilken gir egentlig best valuta for pengene?

Vi i Testplanet har testet en haug med sitteklippere og supplert våre egne tester med nettbasert research, for å sile modellene som er verdt en investering fra de som risikerer å skuffe deg. Denne topplisten er basert på et helhetsinntrykk basert på ytelse, komfort og slitestyrke, hvor modellene som tilbyr best balanse mellom pris og ytelse får plass.

Vi prøver å holde topplisten oppdatert med alle de nyeste modellene. Imidlertid er teamet vårt for øyeblikket veldig lite, så vi håper du vil være litt ettergivende med dette. Du kan støtte teamet vårt ved å kjøpe produkter via lenkene i artiklene våre, på denne måten kan vi fortsette å skrive topplister og guider, og forhåpentligvis hjelpe flere til å ta det riktige valget!

Husqvarna Rider 214TC – best i test sitteklipper

Klippeaggregat: Frontmontert Ytelse: 12,8 kW Klippehøyde: 25-75 i 10 trinn Klippbredde: 94 cm Klippemetode: Mulching (bioklipp), bakutkast

Sammenlagt 4.5

Husqvarna Rider 214TC

Vil du sitte behagelig, ha full kontroll og klippe plenen på så kort tid som mulig, er Husqvarna Rider 214TC et godt og prisgunstig valg. Denne sitteklipperen presterer på topp på alle punkter. Setet er behagelig, rattet responderer godt og den har ypperlig svingradius. Klipperesultatet er virkelig bra.

Sitteklipperen har en klippebredde på nesten én meter, noe som gjør at store flater klippes fort. Det er enkelt å kontrollere hastigheten og du har full kontroll på klippingen. Dessuten har denne frontklipperen ypperlig konstruksjonskvalitet.

Er du ute etter en sitteklipper du kan ha i mange år og som virkelig er en kvalitetsmaskin til en god pris, er Husqvarna Rider 214TC et svært godt valg.

 • Sterk klippemotor
 • Lett å betjene
 • Svært god konstruksjonskvalitet
 • Behagelig

 • Dyr

AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 – beste billige sitteklipper

Klippeaggregat: Frontmontert Ytelse: 13 kW Klippehøyde: 30-80 i 6 trinn Klippebredde: 110 cm Klippemetode: Mulching (bioklipp), bakutkast

Sammenlagt 4.5

AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 i rød farge

Hvis du er ute etter en sterk sitteklipper til ganske store flater, og som kan gjøre mer enn å bare klippe gress, burde du ta en titt på AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2. Denne sitteklipperen har solid klippebredde, slik at den gjør unna store flater fort. Dessuten, ettersom dette er en traktorklipper, har den også trekkrok, noe som gjør at den også kan løse andre oppgaver på eiendommen.

Den har ikke den samme presisjonen i navigeringen og klippeteknikken som de litt dyrere, frontmonterte sitteklipperne vi har testet, og heller ikke den samme finessen eller den samme høye konstruksjonskvaliteten eller komforten. Dersom du skal klippe gresset på store, åpne flater, spiller ikke det så stor rolle.

AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 er en traktorklipper som egner seg for store, åpne gressplener. Her får du kraft og hurtighet fremfor finesse og perfekt klipperesultat.

 • Allsidig bruk i hagen
 • Sterk klippemotor
 • Klipper store flater fort

 • Krevende å navigere på kompliserte flater

Stihl RT 4097 SX – beste sitteklipper av traktortypen

Klippeaggregat: Frontmontert Ytelse: 12,8 kW Klippehøyde: 25-75 i 10 trinn Klippebredde: 95 cm Klippemetode: Mulching (bioklipp), bakutkast

4.5

Stihl RT 4097 SX i oransj farge

Hvis du har en ganske stor gressmatte, men også vil kunne kjøre jord eller flytte større ting på eiendommen, er Stihl RT 4097 SX en allsidig og velegnet hagetraktor. Den har god drivkraft og er ganske tidseffektiv på plenen.

Her får du fremfor alt veldig god oversikt over gressplenen når du kjører, og du sitter meget behagelig. Det er enkelt å nå alle kontrollene og å forstå dem. Dessuten er vedlikeholdet enkelt. Det er både enkelt å rengjøre aggregatet og selve maskinen, i tillegg til at det er lett å fylle drivstoff.

Har du eng eller andre mer kompliserte flater å klippe, er nok ikke dette en sitteklipper for deg, for der gir den ikke like gode resultater. Om du derimot er ute etter en traktorklipper med solid kvalitet og super ytelse, er Stihl RT 4097 SX et veldig godt kjøp.

 • Høy konstruksjonskvalitet
 • Behagelig å sitte på
 • Enkelt vedlikehold

 • Ikke så kraftig

Husqvarna R 112C – beste lille sitteklipper

Klippeaggregat: Frontmontert Ytelse: 12,8 kW Klippehøyde: 25-70 i 6 trinn Klippebredde: 85 cm Klippemetode: Mulching (bioklipp), sideutkast

4

Husqvarna R 112C

Denne frontmonterte sitteklipperen gir ypperlige klippereslutater. Den kutter ned både lavt og middels høyt gress uten særlige problemer og har sideutkast – slik at du kan følge med i øyekroken om du må kjøre over samme sted på nytt (noe man ofte må når man klipper høyt gress).

Du sitter ikke like godt på denne sitteklipperen som på andre modeller i samme prisklasse. Videre er klippebredden noe begrenset, derfor passer den best til litt mindre gressplener. Uansett snakker vi om gressplener der en sitteklipper er et godt valg, i dette tilfellet om rundt 3000 kvadratmeter.

Fordelen med den litt mindre størrelsen og at aggregatet sitter foran, er at det er enkelt å komme seg tett inntil busker, rabatter og lignende. Maskinen har god svingradius, slik at du har god kontroll over hele maskinen.

Husqvarna R 112C er en liten og smidig sittesklipper med grei konstruksjonskvalitet og flott klipperesultat.

 • Ypperlig kontroll
 • Fint klipperesultat

 • Ikke så høy komfort

Husqvarna Rider 318X – best i mellomklassen

Klippaggregat: Frontmonterat Prestanda: 10,3 kW Klipphöjd: 25-75 i 10 steg Klippbredd: 94-122 cm Klippmetod: Mulching (bioklipp), bakutkast

4

Husqvarnas 3-serie, her i form av Husqvarna Rider 318X, er en modell i mellomklassen fra det svenske selskapet. Likevel har den nok fra sine dyrere søsken til at det ikke burde være mange svakheter ved denne kjøreklipperen i det hele tatt.

Mange flotte funksjoner
Komforten er god, selv om det er et lite skritt ned fra dyrere maskiner. Samtidig er alle kontroller og display godt plassert slik at du kan jobbe lenge med maskinen. Klipperesultatet er virkelig bra, selv i litt mer kuperte områder og det er rimelig fleksibelt å komme seg rundt i trange svinger og lignende.

Allsidig
I dempet belysning er det også innebygde lys slik at du kan se hvor du klipper. Det finnes også en rekke forskjellig tilbehør for å takle grovere klipping, eller for å måke snø og feie gaten om nødvendig. Det gjør at prislappen for Husqvarna Rider 318X føles betydelig rimeligere når du kan bruke den hele året.

Hvis du vil ha en solid kjøreklipper uten å betale altfor høy pris, er derfor Husqvarna Rider 318X et virkelig fornuftig valg.

 • Mange gode funksjoner
 • Klipper godt

 • Det finnes mer komfortable seter

Sammenligningstabell

BildeModellVår ratingAggregatYtelseKlippe-høydeKlippe-breddeKlippe-metode
Husqvarna Rider 214TCHusqvarna Rider 214TCRating 4.5Front12,8 kW25-75 i 10 trinn94 cmMulching, bakutkast
AL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 i rød fargeAL-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2Rating 4.5Front13 kW30-80 i 6 trinn110 cmMulching, bakutkast
Stihl RT 4097 SX i oransje og hvit fargeStihl RT 4097 SXRating 4.5Front12,8 kW25-75 i 10 trinn95 cmMulching, bakutkast
Husqvarna R 112CHusqvarna R 112CRating 4.0Front12,8 kW25-70 i 6 trinn85 cmMulching, sideutkast
Husqvarna Rider 318XRating 4.0Front10,3 kW25-75 i 10 trinn94-122 cmMulching (bioklipp), bakutkast

Vanlige spørsmål om sitteklippere

Sitteklipper eller robotgressklipper?

Hva bør man velge av sitteklipper og robotgressklipper? Svaret avhenger av hva slags plen du har. Sitteklippere er et glimrende alternativ om du har en veldig stor hage. Prisen er som regel fra 20 000 kroner og maskinen vil holde i mange år med rett vedlikehold. En robotgressklipper for virkelig store hager vil koste omtrent det samme, men levetiden vil ikke være like lang. Samtidig er det jo også et spørsmål om tid og energi. En robot gjør jobben for deg, men en sitteklipper er mye morsommere.

Har du en mindre plen er nok robotogressklippere det beste alternativet, nå er prisene såpass lave at en sitteklipper fort kan føles i overkant dyrt.

Frontklipper eller traktorklipper?

En sitteklipper med frontmontert klippeaggregat gir smidigere tilgang under busker og trange områder. Dette er rendyrkede gressklippere utviklet for å gjøre nettopp denne jobben best mulig. En traktorklipper har fordelen at den kan brukes til andre gjøremål i tillegg, med litt ekstra utstyr får du en multifunksjonell maskin. Traktorene er ofte litt billigere, men du får ikke samme smidighet som hos en frontklipper. Har du en stor, åpen hage vil det ikke spille noen rolle – da er en traktorklipper utmerket.

Tilbehør til sitteklippere

Med litt ekstrautstyr kan du forvandle en sitteklipper til en flerbruksmaskin som hjelper deg med mange oppgaver i hagen.

 • Mulching-sett / mulching-kniv – Om sitteklipperen din ikke mulcher gresset (klipper det så fint at det fungerer som gjødsel for plenen i stedet for at gresset blir liggende i hauger), kan du kjøpe tilbehør som gir klipperen denne funksjonaliteten.
 • Spredervogn – En vogn som hjelper deg med rask og enkel gjødsling eller såing av nye gressfrø.
annonse
Green>it Så-salt- og gjødselspreder
GROUW – GJØDNINGSSPREDER PÅ HJUL 12L
AL-KO SP 60 Spredervogn for traktor
 • Snøfreser – Det finnes tilbehør til mange traktorklippere som gir deg muligheten til å fjerne snø på vinteren. Dermed trenger du ikke investere i en separat snøfreser.
 • Oppsamler – En oppsamler er hva det høres ut som: En kurv som samler opp gresset mens du klipper plenen. Deretter kan du tømme den i komposthaugen.
 • Snøkjetting – Om du vil bruke sitteklipperen din på vinteren er snøkjetting en vital investering for bedre feste.
 • Plogblad / snøblad – Alternativet til snøfreser er plog, eller snøblad om du vil.
 • Hengerfeste – Med dette kan du feste ulike tilbehør bak på klipperen.
 • Henger – Om du vil flytte blomsterkrukker, jord eller andre tyngre ting er en henger til sitteklipperen uvurderlig.

Finn andre sitteklippere hos leverandørene

Her kan du lese andre artikler om behandling av gress

Ekstern artikkel hos Felleskjøpet: Slik vedlikeholder du gressklipperen


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet