Så ny gressplen: 7 steg til perfekt plen

Line Therkelsen

Å så ny gressplen er egentlig ikke veldig vanskelig, men for å få gode resultater kreves det et grundig forarbeid. Vi går gjennom trinn for trinn hva du må gjøre for å få en perfekt og lettstelt plen.

Har du kjøpt hus og vil anlegge ny plen? Å så en plen er en ganske enkel prosess, men krever gode forberedelser hvis den skal vokse og holde seg frisk og lettstelt på lang sikt. Vi går gjennom hvordan du gjør det for å få best mulig resultat.

Riktig frøblanding

Først og fremst er det viktig at du gjør en skikkelig analyse av plasseringen. Du må vite hvilken gressfrøblanding som er best, hvordan du vil at plenen skal se ut, og om du må fjerne trær eller busker før du starter. 

Ulike gressfrø spirer ved litt forskjellige temperaturer. Det står på emballasjen. Hvis du ikke er sikker på hvilken type gressfrø som passer hvor, kan du lese vår guide som du finner her.

annonse
Gressfrø

Når skal du så

Du må også tilpasse prosessen litt etter tiden på året du sår. Å så plen på sensommeren eller tidlig høst er gunstig så lenge dagtemperaturen fortsatt ikke er kaldere enn ti grader. Dette er fordi sensommer og tidlig høst ofte er en fuktig periode som er bra for grasveksten. Sår du om våren, gjelder det samme. Men hvis du sår midt på sommeren, må du ta hensyn til varme og risikoen for tørke. Da vil et automatisk vanningsanlegg være en god hjelp.

Undersøk også matjorda på stedet. Jorda må være godt drenert for at gresset skal få luft og passe mengde vann. Derfor trives gresset best i sandholdig jord. Leirholdig, tung jord bør blandes med sand for at du skal få et godt resultat. Du kan bestille sand i store sekker eller hele lastebillass.

Når du kjenner forholdene, er det bare å sette i gang med å anlegge din nye gressplen.

En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra
Drømmer du om en prydhage med kortklipt ny gressplen. Engkvein og rødsvingel er fine gressfrø i en slik hage.

ny plen trinn for trinn

1. Spa opp jorda

Jorda er ofte tettpakket og anbefalingen er å løsne den til en dybde på ca 40-50 centimeter. Start med å lagre topplaget med matjord i en egen haug, løsne deretter området ved hjelp av et greip eller en jordfreser. Du kan eventuelt kjøpe eller leie en jordfreser.

2. Rak og spre matjorda

Det neste trinnet er å ta matjorden du sparte, og spre den over overflaten. Jordlaget bør være 20-30 centimeter dypt, hvis ikke må du kanskje kjøpe ekstra jord. De fleste kjøper dette enten i store sekker eller hele lastebillass. Etter hvert som du legger matjorda tilbake, raker du overflaten og fjerner steiner og røtter.

3. PH-analyse

Sjekk jordas pH-verdi, slik at du vet om du må tilsette mer kalk. Det finnes ferdige sett, strips og egne målere som du kan kjøpe for å teste jordas pH. Lagre en av dem til etter trinn 4 og 5.

4. Gjødsle og kalke overflaten

Nå er tiden inne for å gi gressets røtter en næringsrik jord å vokse i ved å spre gjødsel og eventuelt kalk over hele overflaten. Hvis du bruker en spredervogn, går det raskt, og du får et jevnt resultat. Gresset trives i jord med pH opp mot 6,5. Hvis du har lav pH-verdi, for eksempel 5,5, kommer mosen til å trives, og den fortrenger gresset. Når du kalker, hever du pH-verdien slik at gresset effektivt kan ta opp næringsstoffene du tilfører gjennom gjødsling, men hvis du kalker hvert år, kan dette binde opp næringsstoffene så plantene ikke får tak i dem.

5 tips til å bli kvitt mose i plenen

5. Rak overflaten jevn og så gressfrøene

Rak området en siste gang før du sår gressfrøene dine. Til dette kan du med fordel bruke en spredervogn. Du trenger ca 2 kilo gressfrø per 100 kvadratmeter.

6. Hold overflaten fuktig

Det er viktig at du vanner området tilstrekkelig og regelmessig i den mest sensitive fasen. Da får du et vellykket og jevnt resultat. Når din nye gressplen har fått tid til å gro, vil det tåle mer, men i startfasen er det viktig at jorda ikke tørker ut, men det må heller ikke blir så fuktig at gressplantene drukner. Unngå å tråkke på plenen. Et automatisk vanningsanlegg gjør arbeidet lettere for deg.

7. Klipp gresset

Når gresset har nådd en høyde på rundt 6-8 centimeter, kan du klippe din nye gressplenen for første gang, men ikke klipp det for kort. Rundt 5 centimeter er en fin lengde på høysommeren hvis det er fare for tørke. Jo oftere du klipper plenen, jo tettere plen får du. Det er fordi kortklipt plen gir mange sideskudd. Hvis du vil ha kortere plen, bør du velge en gresstype som er spesielt egnet for dette, dessuten må du vanne ofte. En tommelfingerregel er å klippe max en tredel av bladlengden. Her kan du lese vår guide til de beste gressklipperne.

Nyttig utstyr og redskaper

Jordfreser

Spredervogn

annonse
GROUW – GJØDNINGSSPREDER PÅ HJUL 12L
annonse
Green>it Så-salt- og gjødselspreder
AL-KO SP 60 Spredervogn for traktor

Les mer: 7 trinn til vårklar hage


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Beste skrutrekker – elektrisk skrutrekker toppliste