Ryddesag test: De beste ryddesagene

Daniel Hessel

Er du ute etter den beste ryddesagen? Da har du kommet til rett sted. Vi tester ryddesager grundig og her lister vi opp de beste modellene vi har hatt inne til testing.

Hva er en ryddesag?

Stihl FS 89 – best i test ryddesag

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, beskyttelsesbriller, gressklinge, buskklinge Effekt: 1,3 kW Klippebredde: 42 cm

Sammenlagt 4.5

Stihl FS 89. Foto: Stihl

Hvis du har en viltvoksende tomt med en del vedartet ugress og gjerne vil kunne renske bort gress og kratt, er Stihl FS 89 en ypperlig ryddesag for din bruk – og vinneren av vår ryddesag test. Den er meget allsidig, ettersom den kan ta seg av mange ulike typer ugress, til og med områder med tykt og gjenstridig gress. Den er også enkel å håndtere, både når det gjelder størrelse og når det gjelder sele og balanse i riggen.

Stihl kategoriserer denne ryddesagen som en gresstrimmer for villaeiere. Men den har en ganske kraftig motor, slik at den enkelt kan ta seg av gress og kratt. Men hvis du trenger en modell som også kan felle små trær med sagklinge, må du velge en annen modell.

Stihl FS 89 er en velegnet ryddesag for store villahager. Er du ute etter en lettstartet høykvalitetsmaskin med ganske kraftig sterk motor og flere brukervennlige finesser, er den et godt valg.

 • Behagelig sele
 • Ganske sterk
 • Lett å starte hver gang
 • Utmerket konstruksjonskvalitet

 • Håndterer ikke småtrær

Beste priser hos Prisguiden


Stiga SBC 226 JD – beste billige ryddesag

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, gressklinge, buskklinge Effekt: 0,7 kW, 2800-11000 omdr./min Klippebredde: 43 cm

Sammenlagt 3.5

Stiga SBC 226 JD liggende mot hvit bakgrunn

For villaeiere som ønsker seg en billig ryddesag med fokus på ytelse, er Stiga SBC 226 JD et supert valg. Denne ryddesagen har nok sine svakheter når det gjelder brukervennlighet og ergonomi, men når det gjelder selve ryddingen presterer den godt. Vi tok unna 400 kvadratmeter eng uten at tanken gikk tom. Det går unna, ettersom den tar mye i ett sveip uten at gresset legger seg ned når motstanden blir stor. Vi ryddet enkelt bort bringebærkratt og hagtorn.

Ulempen med denne ryddesagen er at den vibrerer ganske kraftig og lager mye lyd. Dessuten er den tung og ikke spesielt godt balansert. Hvis du skal kjøre lange økter, er det lurt å investere i en bedre og mer avlastende sele. Du burde dessuten bruke øreklokker og hansker med godt grep.

Denne ryddesagen har fått noen år på baken, men vi har aldri opplevd startvansker med den – og den selges fremdeles i en del butikker. Stiga SBC 226 JD er en rimelig og god ryddesag med god arbeidsbredde og passe kraft i motoren for deg som skal rydde store områder med grett eller småkratt.

 • Ganske sterkt og rask
 • God konstruksjonskvalitet

 • Slitsomt lydnivå
 • Dårlig ergonomi
 • Kraftige vibrasjoner
annonse

Beste priser hos Prisguiden


Husqvarna 336FR – beste ryddesag med sele

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, gressklinge, sagklinge Effekt: 1,4 kW, 2900-8400 omdr./min Klippebredde: 47 cm

4

Husqvarna 336FR. Foto: Husqvarna

Trenger du en allsidig ryddesag som kan brukes lenge om gangen, burde du ta en titt på Husqvarna 336FR. Denne ryddesagen leveres med mye tilbehør. Den har en kraftig motor som fikser alle utfordringer vi gir den og den er rimelig til å være en ryddesag rettet mot privatmarkedet. Det går fort å rydde gress på enger, ettersom den kutter gresset effektivt og tar store flater med ett sveip. Det går like greit å rydde langs kanter og oppkjørsel. Den tar seg også av små trær. Hvis trærne har rukket å få stamme, sliter den mer. Diameteren burde helst ikke overskride et par centimeter. Det medfølger sele, gressklinge og sagklinge, noe som gjør at du bår kan rydde bort gress og vedartet vegetasjon.

En fordel med denne ryddesagen er at du kan justere selen i flere trin for å finne den optimale balansen. Det gjør at brukeropplevelsen kan finpoleres. Den er ellers også meget brukervennlig. Bytte av tråd eller klinge medfører ofte en del pirk, men på denne modellen gjøres slikt unna på få øyeblikk. Noe som trekker ned, er at den vibrerer og bråker en del, sammenlignet med jevnbyrdige konkurrenter. Det er best å anskaffe øreklokker.

Husqvarna 336FR er en kraftig, lettjustert og relativt ergonomisk ryddesag med en sele som avlaster godt under lange økter. Har du en naturtomt eller store arealer med eng, kratt og småtrær du vil rydde bort, er denne modellen et godt kjøp.

 • Velbalansert, med godt avlastende sele
 • Sterk og hardfør
 • Enkelt å bytte tråd og klinge
 • Enkel justering av sele

 • Mye lyd
 • Slitsomme vibrasjoner

Beste priser hos Prisguiden


Stiga SBC 646 DX – beste ryddesag for naturtomt

Type: Ryddesag, bensindreven Inkludert: Sele, gressklinge, sagklinge Effekt: 1,5 kW, 7500 omdr./min Klippebredde: 45 cm

3.5

Stiga SBC 646 DX liggende mot hvit bakgrunn

Hvis du har en naturtomt med mye kratt og småtrær som må ryddes bort og ønsker deg en prisgunstig ryddesag med god ytelse, er Stiga SBC 646 DX et godt valg. Den leveres med en godt avlastende dobbeltsele og har saftig drag i motoren.

Denne ryddesagen har en tråd med god holdbarhet, selv om vi presser den under krevende forhold. Den er også ganske energieffektiv. Dens fremste svakheter er den høye vekten og at konstruksjonskvaliteten ikke står helt i stil til prisen.

Men hvis du vil ha god ytelse og ikke er så opptatt av brukervennlighet og finesser, er Stiga SBC 646 DX et godt valg.

 • Kraftig motor
 • Tråden holder lenge

 • Kunne vært langt mer robust konstruert
 • Veldig tung
annonse

Sammenligningstabell

BildeModellVår ratingTypeEffektKlippe-bredde
Stihl FS 89. Foto: StihlStihl FS 89Rating 4.5Bensin1,3 kW42 cm
Stiga SBC 226 JD liggende mot hvit bakgrunnStiga SBC 226 JDRating 3.5Bensin0,7 kW43 cm
Husqvarna 336FR liggende mot hvit bakgrunnHusqvarna 336FRRating 4.0Bensin1,4 kW47 cm
Stiga SBC 646 DX liggende mot hvit bakgrunnStiga SBC 646 DXRating 3.5Bensin1,5 kW45 cm

Vanlige spørsmål om ryddesag

Hvordan bruker man ryddesag?

Plasser ryddesagen på bakken, still inn choken, start den med snora og slå av choken. Ta på deg riggen ved hjelp av selen. Deretter er det bare å sette i gang, du sveiper sagen over det som skal ryddes mens du holder inne kjørebryteren.

Hva slags tilbehør finnes til ryddesag?

 • Trimmerhoder
 • Trimmertråder
 • Gressblader/kniv
annonse
Kniver til gresstrimmere, 20 stk
 • Sagblader
annonse
Stihl Kvernblad 250mm
40 tanns sagblad til ryddesag
 • Seler

Trenger du kraftigere hjelpemidler? Les vår guide over beste motorsager

Beste hekksaks

Flere ryddesager hos forhandlerne


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Beste skrutrekker – elektrisk skrutrekker toppliste