Ryddesag test: De beste ryddesagene

Elina Blom

Er du ute etter den beste ryddesagen? Da har du kommet til rett sted. Vi tester ryddesager grundig og her lister vi opp de beste modellene vi har hatt inne til testing.

Hva er en ryddesag?

Stihl FS 89 – best i test ryddesag

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, beskyttelsesbriller, gressklinge, buskklinge Effekt: 1,3 kW Klippebredde: 42 cm

4.5

Stihl FS 89. Foto: Stihl

Hvis du har en viltvoksende tomt med en del vedartet ugress og gjerne vil kunne renske bort gress og kratt, er Stihl FS 89 en ypperlig ryddesag for din bruk – og vinneren av vår ryddesag test. Den er meget allsidig, ettersom den kan ta seg av mange ulike typer ugress, til og med områder med tykt og gjenstridig gress. Den er også enkel å håndtere, både når det gjelder størrelse og når det gjelder sele og balanse i riggen.

Stihl kategoriserer denne ryddesagen som en gresstrimmer for villaeiere. Men den har en ganske kraftig motor, slik at den enkelt kan ta seg av gress og kratt. Men hvis du trenger en modell som også kan felle små trær med sagklinge, må du velge en annen modell.

Stihl FS 89 er en velegnet ryddesag for store villahager. Er du ute etter en lettstartet høykvalitetsmaskin med ganske kraftig sterk motor og flere brukervennlige finesser, er den et godt valg.

Behagelig sele

Ganske sterk

Lett å starte hver gang

Utmerket konstruksjonskvalitet

Håndterer ikke småtrær

Stiga SBC 226 JD – beste billige ryddesag

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, gressklinge, buskklinge Effekt: 0,7 kW, 2800-11000 omdr./min Klippebredde: 43 cm

3.5

For villaeiere som ønsker seg en billig ryddesag med fokus på ytelse, er Stiga SBC 226 JD et supert valg. Denne ryddesagen har nok sine svakheter når det gjelder brukervennlighet og ergonomi, men når det gjelder selve ryddingen presterer den godt. Vi tok unna 400 kvadratmeter eng uten at tanken gikk tom. Det går unna, ettersom den tar mye i ett sveip uten at gresset legger seg ned når motstanden blir stor. Vi ryddet enkelt bort bringebærkratt og hagtorn.

Ulempen med denne ryddesagen er at den vibrerer ganske kraftig og lager mye lyd. Dessuten er den tung og ikke spesielt godt balansert. Hvis du skal kjøre lange økter, er det lurt å investere i en bedre og mer avlastende sele. Du burde dessuten bruke øreklokker og hansker med godt grep.

Denne ryddesagen har fått noen år på baken, men vi har aldri opplevd startvansker med den – og den selges fremdeles i en del butikker. Stiga SBC 226 JD er en rimelig og god ryddesag med god arbeidsbredde og passe kraft i motoren for deg som skal rydde store områder med grett eller småkratt.

Ganske sterkt og rask

God konstruksjonskvalitet

Slitsomt lydnivå

Dårlig ergonomi

Kraftige vibrasjoner

annonse
Computersalg.no – andre Stiga ryddesager
Gardenstore.no – andre Stiga ryddesager

Husqvarna 336FR – beste ryddesag med sele

Type: Ryddesag, bensindrevet Inkludert: Sele, gressklinge, sagklinge Effekt: 1,4 kW, 2900-8400 omdr./min Klippebredde: 47 cm

4

Husqvarna 336FR. Foto: Husqvarna

Trenger du en allsidig ryddesag som kan brukes lenge om gangen, burde du ta en titt på Husqvarna 336FR. Denne ryddesagen leveres med mye tilbehør. Den har en kraftig motor som fikser alle utfordringer vi gir den og den er rimelig til å være en ryddesag rettet mot privatmarkedet. Det går fort å rydde gress på enger, ettersom den kutter gresset effektivt og tar store flater med ett sveip. Det går like greit å rydde langs kanter og oppkjørsel. Den tar seg også av små trær. Hvis trærne har rukket å få stamme, sliter den mer. Diameteren burde helst ikke overskride et par centimeter. Det medfølger sele, gressklinge og sagklinge, noe som gjør at du bår kan rydde bort gress og vedartet vegetasjon.

En fordel med denne ryddesagen er at du kan justere selen i flere trin for å finne den optimale balansen. Det gjør at brukeropplevelsen kan finpoleres. Den er ellers også meget brukervennlig. Bytte av tråd eller klinge medfører ofte en del pirk, men på denne modellen gjøres slikt unna på få øyeblikk. Noe som trekker ned, er at den vibrerer og bråker en del, sammenlignet med jevnbyrdige konkurrenter. Det er best å anskaffe øreklokker.

Husqvarna 336FR er en kraftig, lettjustert og relativt ergonomisk ryddesag med en sele som avlaster godt under lange økter. Har du en naturtomt eller store arealer med eng, kratt og småtrær du vil rydde bort, er denne modellen et godt kjøp.

Velbalansert, med godt avlastende sele

Sterk og hardfør

Enkelt å bytte tråd og klinge

Enkel justering av sele

Mye lyd

Slitsomme vibrasjoner

Stiga SBC 646 DX – beste ryddesag for naturtomt

Type: Ryddesag, bensindreven Inkludert: Sele, gressklinge, sagklinge Effekt: X kW Klippebredde: Ikke angitt

3.5

Hvis du har en naturtomt med mye kratt og småtrær som må ryddes bort og ønsker deg en prisgunstig ryddesag med god ytelse, er Stiga SBC 646 DX et godt valg. Den leveres med en godt avlastende dobbeltsele og har saftig drag i motoren.

Denne ryddesagen har en tråd med god holdbarhet, selv om vi presser den under krevende forhold. Den er også ganske energieffektiv. Dens fremste svakheter er den høye vekten og at konstruksjonskvaliteten ikke står helt i stil til prisen.

Men hvis du vil ha god ytelse og ikke er så opptatt av brukervennlighet og finesser, er Stiga SBC 646 DX et godt valg.

Kraftig motor

Tråden holder lenge

Kunne vært langt mer robust konstruert

Veldig tung

annonse
Computersalg.no – andre Stiga ryddesager
Gardenstore.no – andre Stiga ryddesager

Vanlige spørsmål om ryddesag

Hvordan bruker man ryddesag?

Plasser ryddesagen på bakken, still inn choken, start den med snora og slå av choken. Ta på deg riggen ved hjelp av selen. Deretter er det bare å sette i gang, du sveiper sagen over det som skal ryddes mens du holder inne kjørebryteren.

Hva slags tilbehør finnes til ryddesag?

  • Trimmerhoder
annonse
Trimmerhoder
Trimmerhoder
Trimmerhoder
  • Trimmertråder
annonse
Trimmertråd
Gresstusserstreng
annonse
Trimmertråd
Trimmertråd
annonse
Trimmertråd
Gresstusserstreng
Trimmertråd
  • Gressblader/kniv
annonse
Gresskniv
Gressklinge
Kniver til gresstrimmere, 20 stk
  • Sagblader
annonse
Stihl 41127134100 Kvernblad 250mm
Ryddesagblad
40 tanns sagblad til ryddesag
Ryddeklinge
  • Seler
annonse
Bæresele til ryddesag
Seler til ryddesag

Trenger du kraftigere hjelpemidler? Les vår guide over beste motorsager

Beste hekksaks

Flere ryddesager hos forhandlerne

annonse
annonse
Ryddesager og gresstrimmere
Trimmere og ryddesager
annonse
Guider
En spade og en rake

Hageutstyr på nett: Hage og verktøys utvalgte forhandlere

Guider
Hage om våren med gule påskeliljer i blomsterbed

Vårklar hage? 7 trinn til fin hage

Guider
Kompost för trädgårdsavfall

Kompost i hagen: Slik bygger du kompostbinge. Hva kan komposteres? (2023)

Topplister
En hekkesaks klipper en hekk

Hekksaks best i test