Ord og uttrykk for hage og verktøy

Thomas Nymoen Lund

Selv for en erfaren hagearbeider kan det være forvirrende med alle ord og uttrykk innen faget. Hva er forskjellen på en altan og en balkong? Hva er egentlig en bajonettsag?

Her lister vi opp forskjellige navn på ulike verktøy, produkter og ting man ofte hører om i forbindelse med hage.

AL-KO

AL-KO EnergyFlex HT 4055

Tysk produsent av maskiner og redskaper for hage og bil. Ofte rimeligere priser enn mange andre aktører på markedet. Vi har kåret flere modeller til beste budsjettvalg, blant annet i våre topplister for hekksaks og sitteklipper.

AL-KO hjemmeside


Altan

En hvitmalt altan i Hellas

Altan er en uteplass man bygger i høyden. Den er understøttet, enten av søyler eller en del av bygningen. Altaner skal ikke ha tak. Takterrasser er som regel egentlig en altan.

Slottsbalkongen er ikke en balkong, men en altan – den har både understøtte og tak.

Kilde: Arkitekt Sandmark


Bajonettsag

To bajonettsager

En håndsag hvor det tynne bladet går frem og tilbake. Brukes ofte til å skjære av grener eller kappe tynne bjelker eller planker.

I Sverige kalles dette for tigersåg, som jo er et ganske stilig navn.

Her er vår kåring av beste bajonettsag.


Balkong

En brunbeiset balkong med masse blomster på et hvitt hus

En balkong er en slags utendørs forlengelse av rommet innenfor, gjerne i andre etasje av en bygning. Det skal ikke være tak over eller støtte under, da er det noe annet. En balkong er som regel festet til gulvbjelkene innenfor.

Kilde: Arkitekt Sandmark


Black+Decker

Beste bajonettsag: Black & Decker BDCR18

Smått legendarisk verktøysprodusent fra Baltimore, USA. Ofte kjent for god kvalitet.

Black+Decker hjemmeside


Dewalt

Dewalt DCD791

Amerikanske Dewalt har slagordet «The tough get tougher» og er kjent for å lage verktøy som tåler en trøkk

Dewalts hjemmeside


Gardena

Solcellevanning-system blant blomster på en balkong

Tyske hageredskaper som ofte innebærer smarte styringsløsninger. Nå er merket kjent for sin grå og grønne farge, men det var oransje som var utgangspunktet. Du har garantert et oransje Gardena munnstykke til hageslangen hjemme, det kom på markedet allerede i 1968.

Gardena hjemmeside


Gresstrimmer

Gresstrimmer test: En gresstrimmer som kutter gress

Først en avklaring: Hva er forskjell på gresstrimmer og kantklipper? Ingen! Det er to navn på samme redskap. Uansett navn brukes maskinen til å klippe gress der gressklipperen ikke kommer til, som for eksempel ved kanter, under hekker og busker eller nær husveggen.

Her kan du lese vår kåring av beste gresstrimmer


Makita

Makita DUR368LZ mot hvit bakgrunn

En japansk verktøy- og utstyrsprodusent som har sitt nordiske hovedkontor i Finland. Har omtrent alt du kan tenke deg av nyttige redskaper.

Makitas hjemmeside


Platting

En platting bygges rett på bakken, uten noen bærende konstruksjon. Ofte er den lavere enn gulvhøyden i huset. Og en platting har aldri trapp, da er det i så fall en veranda.


Ryddesag

Ryddesag på en eng

En ryddesag er en slags kraftigere versjon av gresstrimmeren, der maskinen er ment for langt tøffere oppgaver enn bare gress. Selv om ryddesagen også kan bruke trimmertråd, er det ofte blader eller kniver som blir brukt på de mer krevende oppgavene.

Staypro har en fin gjennomgang av forskjellen på gresstrimmer og ryddesag.

Her kan du lese vår kåring av beste ryddesag


Ryobi

Stikksag test: Ryobi R18JS

Det japanske selskapet Ryobi produserer elektriske verktøy i en rekke kategorier. Selskapet har i det siste blitt kjent for serien «One +» hvor du kan bruke samme batteri på omtrent alle verktøyene de har.

Ryobi hjemmeside


Sitteklipper

En mann på en sitteklipper sett ovenfra

En sitteklipper er ganske selvforklarende: Det er en gressklipper man sitter på mens den kjører, akkurat som en traktor. De er imidlertid ikke like sterke som en traktor, selv om flere modeller kan ha tilhenger eller andre produkter med seg på turen.

Her kan du lese vår kåring av beste sitteklipper


Spreder

En person skyver en grønn spredervogn foran seg på plenen

Med spreder mener vi ikke vannspreder som veldig mange bruker i hagen for å vanne plen eller blomsterbed. I stedet mener vi en frø- eller gjødselspreder, enten i håndholdt størrelse eller en spredervogn for større områder.


Stikksag

En grønn stikksag i en persons hånd

En håndsag med smalt blad som ofte brukes til å skjære ut hull i plater. Har mange av de samme funksjonene som en bajonettsag, men er mer stabil og fungerer best til å sage ned i materialet (i motsetning til bajonettsag som ofte brukes horisontalt).

Les mer om stikksag i det store norske leksikon


Terrasse

Et uteområde med tregulv, bord og parasoll

Så fin terrasse! Eller er det en altan? Eller platting? Det kommer an på hva som befinner seg på undersiden og hvorvidt det er en trapp eller ikke.

Terrasse er et planert område, eller avsats, med direkte adkomst til terreng (derav navnet Terra = jord). Ofte med inngang til stue og trapp til bakken ute. Skal ikke være overbygd, da vil det i stedet være en balkong. Takterrasser er ingen terrasse, men en takaltan (ettersom de er bygd oppå konstruksjonen).

Kilde: Arkitekt Sandmark


To-tom-fire

Dette er kanskje det mest brukte uttrykket eller benevningen på en byggeplass – frem til nyere tid. Nå skal man nemlig ikke bruke to-tom-fire, vi har endelig gått fra tommer til millimeter. Så korrekt betegnelse er nå 48x98mm. Og det er altså tykkelse og bredde på en planke vi snakker om.


To-tom-seks

Akkurat som for to-tom-fire, skal man ikke si to-tom-seks lenger for å beskrive dimensjonen på en planke. 48×148 er den korrekte betegnelsen nå.


Veranda

Et lite, rødt trehus med en veranda

En veranda er veldig lik en altan, men med forskjellen at den er overbygd. Det betyr at mens en altan er bygd oppå noe, er en veranda i utgangspunktet frittstående (men understøttet av søyler eller lignende).


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet