Lettstelt hage – la den leve sitt eget liv

Thomas Nymoen Lund

Mange vil ha den perfekt, mens andre vil ha en lettstelt hage. Hva skjer om man ikke gjør noen ting? Hvordan blir hagen om man bare lar den leve sitt eget liv?

Drømmen om en perfekt gressplen, uten mose, perfekt trimmede hekker – kanskje en fiskedam – handler i stor grad om å kjempe mot naturen. For naturen liker ikke jevne overflater og rene linjer. Naturen ønsker å fylle ethvert tomrom med noe levende. Så en perfekt hage krever mye arbeid.

Hvitveis i en hage

Hva om du i stedet lar hagen være i fred? La naturen få leve slik den selv vil? Resultatet kan være ganske fantastisk.

Resultatet av en lettstelt hage:

Gresset vil gro

Gress kan vokse veldig høyt, men har en tendens til å legge seg når vekten blir for stor. Langt gress skaper beskyttelse for det som lever på bakken, samt motvirke tørke i de varmeste periodene. Om man lar gresset gro, vil man ofte kunne finne mer levende liv på bakken.

Mose

Mosen skal vi la leve i en lettstelt hage. Mange vil bli kvitt mosen for å få en perfekt gressplen, men nå vil vi ha den her. Og mose er både vakkert og gir liv til flere insekter og andre vekster.

Nye planter og blomster

Lettstelt hage: En løvetann blant gresset

En gressplen som får leve i fred, yrer av liv. Pollen og frø spres og kan slå rot mellom gresstråene – og plutselig dukker det opp nye planter og blomster du vanligvis fjerner – eller ikke får se på en gressplen. Fugler har også mye å bidra med, de spiser frø fra forskjellige planter og gjør fra seg på plenen. Dermed kan du fort få helt nye plantearter i hagen.

Flere insekter

En bie på en hestehov

Dette er egentlig den viktigste fordelen med å la hagen leve sitt eget liv. Mer grønt og flere blomster gir flere insekter. Og flere insekter gir igjen bedre planteliv. Så her har du det største argumentet for å ha en lettstelt hage. Får du bier på besøk, har du vunnet. Da gjør du verden til et litt bedre sted.

Insektshotell

Flere dyr

En hoggorm i gresset
Kanskje du er så «heldig» at en hoggorm kommer på besøk?

Høyt gress og forskjellige planter som får vokse fritt, gir skjulesteder for små dyr. Plutselig kan et pinnsvin dukke opp, eller andre små gnagere. Det kan også dukke opp dyr som ikke bare gir positive følelser, slik som hoggorm eller masse snegler. Men fra naturens side er dette utelukkende positivt.

Sinte naboer

Vi er stolte av hagene våre i Norge, og setter stor pris på klippet gressplen og trimmede hekker. Så det kan hende at naboene vil rynke på nesen av din ustelte hage. Imidlertid har du nå gode argumenter når ryktet går om den late og udugelige hagemesteren: Du gjør dette for naturen. Og takket være din lettstelte, levende hage kan det hende at naboens perfekte blomsterbed får bedre levevilkår. Du har laget en perfekt verden for insekter som dermed kan gjøre naboens hage bedre.

Så naboen bør takke deg for din lettstelte hage, ikke klage på manglende millimeterpresisjon på gresset.

Tusen bier i min hage

En fantastisk dokumentar tilgjengelig på NRK viser hva som skjedde da en britisk mann lot hagen vokse fritt. Den handler mest om bier, men er virkelig inspirerende for deg som ønsker en lettstelt hage – det kan bli aldeles magisk.

En bie på en blomst
Foto: NRK / Martin Dohrn

Jobbe med hagen?

Dersom du foretrekker å jobbe litt mer i hagen, kan du kanskje få litt inspirasjon fra disse artiklene:

Automatisk vanning

Ny gressplen

Vårklar hage

Kompost

Hekkende måker

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet