Kompost i hagen er miljøvennlig og bærekraftig. Vil du bygge din egen kompostbinge? Vi går gjennom ulike typer kompost, hvordan du kommer i gang og hva du kan kompostere.
Ønsker du å leve bærekraftig og samtidig bruke det organiske materialet du har hjemme for å lage næringsrik jord, er kompostering noe du bør se nærmere på. Du kan enten bygge en selv, eller du kan kjøpe en ferdig.
Hva er en kompost?
En kompost er kort sagt et eget stad der du legger alt organisk avfall. Organisk avfall er alt som er nedbrytbart. Det kan være matrester som komposteres i en lukket beholder, også kalt varmkompost, eller en kompost til hageavfall, også kalt kaldkompost. Matkomposten og hagekomposten er altså to separate komposter med samme formål: å omdanne organisk avfall til næringsrik jord.
Forskjellen på dem er hva du velger å kompostere i dem. Matkomposten er gjerne litt mindre og kan plasseres både innendørs eller i lukket beholder utendørs. Det er viktig at matkomposten er lukket, slik at du ikke tiltrekker deg rotter, mus og fugler. Her legger du alle matrester. Du kan supplere med bokashi for å bryte ned vanskelige matrester som fett og kjøtt litt raskere. I hagekomposten legger du blant annet kvister, greiner, gress, løv og døde planter. Formålet med begge typer kompost er at det som komposteres skal brytes ned og gjenbrukes.
Avfallet brytes ned til næringsrik jord. Du vet at den er klar når den ser ut som jord og lukter jord.

Et godt supplement til hagekomposten er en kompostkvern eller en flishugger. Da kan du kjøre greiner gjennom den, slik at de brytes ned raskere og ikke tar så mye plass.
Kompostkvernen kutter opp kvister og greiner i små biter. Du mater greinene inn i maskinen gjennom en åpning på toppen, og den kverner eller kutter greinene i mindre biter. Bitene blir samlet opp i en beholder nederst på maskinen, eventuelt rett på bakken.
Du kan bruke de små kvistbitene som dekke i blomsterbedet eller under hekken, akkurat som dekkbark du kjøper på hagesenteret. Du kan også bruke kompostkvernen for å få fart på komposteringen i hagekomposten da det går raskere med små biter.
Bygg kompostbinge av tre – Slik gjør du det!
Hvis du skal bygge en binge til hagekompost, må du først velge et område i hagen der komposten kan stå. Plassen bør ha god drenering, men kan gjerne ligge i skyggen. Den bør også være lett tilgjengelig.
Her har vi kuttet seks lange bord på 160 cm, og 5 x 6 bord på 80 cm., samt lekter som holder det hele sammen. Dimensjonene på trevirke er ikke viktig. Bingen bør kunne åpnes i den ene enden. Når du deler bingen i to, kan du fylle den ene halvdelen det første året og den andre halvdelen år to.
Platene bindes sammen i hjørnene med lekter eller stender som vist på bildet under.

På denne videoen kan du se hvordan kompostbingen er bygget.
Du kan også bygge en kompost av pallekrager som du setter oppå hverandre. Legg gjerne et dobbelt lag med netting av stål. Dette får du kjøpt i alle byggevarehus.
Men alternativt kan du selvfølgelig kjøpe en ferdig kompostbinge eller kompostbeholder.
Start en kompost
I bunnen av komposten legger du brunt organisk materiale (kvister), oppå det legger du et lag med grønt organisk materiale (gress, løv, planterester) før du avslutter med litt jord på toppen. Materialet bør komprimeres litt, slik at det ikke avkjøles under komposteringsprosessen, men ikke så komprimert at komposten ikke får oksygen.
Gjenta prosessen lag på lag som beskrevet over, til du ikke har mer komposterbart materiale.
Komposten skal ikke tørke ut, men skal være litt fuktig. Det kan derfor hende du må vanne. Men den skal heller ikke så våt at det begynner å lukte. Bare vann for å fukte den.
I vinterhalvåret kan du gjerne dekke komposten med halm. Når våren kommer igjen, vender du litt i komposten med et greip og lar det stå til det blir jord.
Få fart på prosessen
For å få fart på komposten, må du tilføre nytt avfall, helst daglig. Et hemmelig triks er å mate komposten med rekeskall, men ha jord over så du ikke tiltrekker deg fugler. Du kan også tilføre varmt sukkervann med 4 liter vann og 1 liter sukker. Videre er det viktig at hageavfallet ikke blir for luftig for da kjøles komposten ned og komposteringsprosessen stopper opp, men det må heller ikke tråkkes for mye ned siden prosessen trenger oksygen for å fungere. Til slutt er det viktig at komposten holdes passe fuktig.
Maur i komposten
Hvis du får maur i komposten, er det mest sannsynlig fordi den er for tørr. I lengre perioder med tørke kan det derfor være nødvendig å vanne komposten for å holde den tilstrekkelig fuktig. Sukkervann og faktisk urin setter fart på prosessen. Men husk at den ikke skal være direkte våt.
Frosk i komposten
Hvis du får frosk i komposten, kan det være fordi den er for fuktig. Det er viktig at komposten har en god fuktighetsbalanse, men den skal altså ikke bli våt. Frosker trives godt i våt kompost. Hvis komposten er for våt, kan du tilføre mer strø som flis og bark fra kompostkverna.

Hageavfall i kaldkomposten: Hva kan du kompostere?
- Gressklipp. Har du en gressklipper som samler opp gressklippet, kan du tømme oppsamleren i hagekomposten.
- Løv og blader. Finn fram løvblåseren eller riva og samle alle bladene i en stor haug. Du kan deretter kaste bladene på komposten.
- Kvister og greiner. Komposten er også et utmerket sted å kaste greiner og kvister. Uansett om du har beskjært trær, trimmet hekken eller har greiner som har falt ned, kan du legge disse i komposten. De kjøres helst gjennom en kompostkvern først.
- Døde planter. Når det er på tide med vårrengjøring i drivhuset eller du skal rydde vekk planter som har døde, kan du kaste blomster, planter og jordklumt på komposten. Neste år har de blitt til næringsrik jord for ny blomster, busker og trær.
- Papirsøppel. Ren papp, kartong og avispapir kan også komposteres. Du kan dessuten kompostere tørkepapir og eggekartonger. Riv gjerne materialet i mindre biter først.
- Matavfall. Når det gjelder matavfall, nedfallsfrukt og avfall fra grønnsakshagen bør disse komposteres i en egen lukket kompostbeholder for å unngå skadedyr. En slik matkompost er beskrevet over.
Blir du inspirert til å rydde litt og lage din egen kompost i hagen? Les gjerne vår test av de beste ryddesagene.
Nyttig utstyr og redskaper
Kompostkverner
Kompostbeholdere
Flere artikler
Les mer: 7 trinn til vårklar hage
5 tips for å bli kvitt mose i plenen
Hageutstyr på nett: Utvalgte forhandlere