Kjøpe robotgressklipper? Tenk på dette først

Thomas Nymoen Lund

Om du er lei av å klippe gresset er det veldig populært å kjøpe robotgressklipper nå for tiden. Og det er jo et aldeles genialt konsept: Gresset klippes jevnlig uten at du trenger å forlate sofaen. Klipperen tar mindre plass, bråker ikke og gjør jobben for deg. Det er ikke rart at man ser disse robotene nesten overalt. Og gresset må jo klippes, med mindre du vil la hagen leve sitt eget liv.

Men er det egentlig noen ulemper med å kjøpe robotgressklipper? Eller er det utelukkende positivt?

Akkurat den avgjørelsen skal du få ta selv, men vi vil likevel liste opp noen viktige punkter man bør tenke over før man kjøper en robotklipper:

Du må lære opp robotgressklipperen

Robotklippere er kanskje smarte, men de er ikke ferdig programmert til nettopp din hage. Så du må behandle den som et lite barn i starten, og vise den hvor den skal klippe. Eller nærmere bestemt: Hvor den ikke skal klippe. Det gjøres ved å legge en områdekabel eller sette opp målpunkter for det arealet du ønsker å klippe. Først da vil robotgressklipperen være smart, ved at den forholder seg til området du har definert.

Om du ikke gjør dette riktig kan du fort oppleve at klipperen tar seg en tur over til naboen, eller ut på veien om den er i rett humør.

Det er dyrt å kjøpe robotgressklipper

En robotgressklipper kan koste alt fra 5000 kroner for de enkleste modellene, til 50000 kroner om du skal ha det absolutt beste. Om du ikke har det største budsjettet, bør du dermed vurdere om det virkelig er verdt pengene for å slippe den manuelle klippingen. Du får ganske gode manuelle gressklippere til en langt lavere pris. Og de manuelle klipperne har en tendens til å vare lenger med riktig vedlikehold.

Den krever vedlikehold

Kjøpe robotgressklipper: En robotklipper med løv i hjulet

I likhet med manuelle gressklippere, krever en robot vedlikehold. Gress vil feste seg over alt, spesielt på hjulene og på knivbladene. Noen modeller har egne renseprogrammer, men uansett må du trå til en gang i blant for at robotklipperen skal fungere optimalt. Heldigvis tåler robotgressklippere vann, så du kan få mye gjort ved å spyle den. Men med jevne mellomrom må du rengjøre den skikkelig.

I tillegg vil bladene bli sløve med tiden, spesielt om hagen din har steiner, grener og kongler. Roboten klipper der den får beskjed om, og mindre hindringer vil ignoreres. Dermed kan knivene slites raskere enn om du hadde klipt selv.

OBS Bygg har en fin artikkel om vedlikehold av robotklippere

Den setter seg fast

Kjøpe robotgressklipper: En robotklipper sitter fast i blomster

Med mindre du har en nærmest perfekt hage, vil du oppleve at robotgressklipperen setter seg fast en gang i blant. Det kan være hindringer på gresset som skaper problemer, eller den kan rote seg inn i busker og hekker. Har du for eksempel plassert områdekabelen for nærme hekken din, kan du fort få beskjed i mobilappen at roboten trenger hjelp for å komme seg løs.

De fleste modellene er smarte nok til å unnvike hagemøbler og store hindringer, men mindre gjenstander som leker, grener og lignende vil ofte ikke bli oppdaget. Om du ikke har investert i en virkelig smart robotgressklipper, de har ofte svært gode sensorer.

Den må takle din hage

Kjøpe robotgressklipper: En gul robotklipper på vei opp en bakke

Ikke alle robotgressklippere er like kraftige. Har du en kupert hage, kan enkelte modeller få problemer. Da må du investere i en robot som kan klatre, eller i det minste tåle en tøff motbakke. Hvis ikke må du uansett klippe gresset manuelt i de mest krevende områdene.

Den dreper smådyr

Dette punktet kan være litt ubehagelig, men det bør nevnes: Robotgressklipperen tar ikke hensyn til levende vesen. I Norge er man ikke veldig glad i hagesnegler, men å la robotklipperen ta knekken på dem er ikke å anbefale. Andre uoppmerksomme dyr kan også bli skadet, spesielt siden roboten er nærmest lydløs. Insekter og småfugler vil man ha i hagen, de gjør den vakrere og levedyktig. En robotgressklipper tenker dessverre ikke på den måten.

Her kan du kjøpe robotgressklipper

Da har du fått litt informasjon før du skal kjøpe en robotgressklipper. Her får du en liten oversikt over forhandlere som selger maskinene. Lykke til med gressklippingen, uansett om det gjøres av en robot eller manuelt!

Felleskjøpet har en fin oversikt over hvordan man velger riktig robotklipper.

Andre artikler

7 steg til en perfekt plen

Gjør hagen klar for våren

Slik blir du kvitt mose i plenen

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet