Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Impecta Frøhandel
Trodde du det var for sent å så i juli? Tenk om igjen. Juli og august er utmerkede måneder å så salat, urter og andre rasktvoksende grønnsaker. Her finner du tretten planter du kan så fra frø gjennom hele sommeren.
Endelig er det varmt både i jorden og i luften over hele landet. Nå om sommeren kan du direkteså på friland og i drivtunnel eller veksthus. Bare husk å vanne hver kveld, så sent som mulig!
Om sommeren kan du så asiatiske kålsorter til høstens wok, du kan dyrke rotgrønnsaker som gjør familien mer sjølberga utover vinteren og selvfølgelig urter i potter og på friland.
Du kan kjøpe alle frøene i nettbutikken til impecta.no. Her finner du det meste av frø, av god kvalitet, til svært gode priser. PS! Det er gratis frakt i hele juli.
Rotgrønnsaker
Det er mange grønnsaker som bruker rundt tre måneder på vokse og bli høsteklare. Det du sådde tidlig, kan du snart begynne å høste av, og da får du ledig plass i kjøkkenhagen din. Alt vokser litt saktere når dagene blir kortere og nettene kjøligere, men du rekker å få mini-versjoner av mange grønnsaker.
Hvis du bor lenger nord, kan det være nødvendig å hjelpe plantene litt med en tunnel eller et drivhus. Da kan du dyrke i store potter som du setter inn i drivhuset når det blir kjøligere.
Sommersådd gulrot
Gulrot er en grønnsak du kan så fra februar til juli. Da har du knasende sprø og saftige gulrøtter store deler av året. Det finnes to typer gulrot; sommergulrot og vintergulrot. Sistnevnte vokser saktere, men har god lagringsevne. Sommergulrota spiser du fersk. Hvis du sår sommergulrot i juli, er den spiseklare i september eller oktober, så du rekker det akkurat før snøen kommer, med mindre du bor nord i landet. Du kan la gulrøttene stå i jorda og høste etterhvert som du trenger dem. De tåler litt frost, men da slutter de å vokse.
Gulrot trenger lett, sandholdig jord. Lag en 1 cm dyp såfure, og så ett og ett frø, selv om de er bitte små. Dette kan være en tålmodighetsprøve. Det er kjedelig å dra opp de bitte små spirene fordi du har sådd for tett. Det skal helst være 3-4 cm mellom hver plante, men du MÅ ikke plante dem i rader. Vann jevnt under hele vekstperioden, og beskytt mot gulrotflua med fiberduk. Du kan høste små knaskerøtter som en del av tynningen. Det tar ca 2 mnd. De gulrøttene som får stå igjen, vil vokse seg større jo lenger de står.
Røde, gule og hvite beter
Rødbeter, gule beter, hvite beter … ja, de fåes i mange farger. Supermat for kroppen, og lett å dyrke. Du kan sylte dem, bake dem i ovnen med honning og chevre, og du kan lage en supersunn suppe.
Ikke så rødbeter hvis det er veldig varmt, da er det bedre å vente til august. Disse frøene sår du på 2-3 cm dybde, i næringsrik, moldrik jord. Det bør være ti cm mellom hvert frø. Gjødsle gjerne i løpet av vekstperioden, så får du store fine rødbeter. Det tar rundt 2 mnd.
Hvis du lar noen av rødbetene stå over vinteren, vil de blomstre året etter. Da kan du samle gratis frø til neste års prosjekt.
Poteter
Nei, det er ikke for sent å sette poteter i juli. Folk prater om hvor tidlig nypotetene kan komme. Tenk heller på hvor sent du kan høste deilige nypoteter. Du får ikke store bakepoteter, men i november kan du høste fine, søte små nypoteter og servere dem til julemiddagen. Hvis du dyrker poteter på friland, må du ta dem opp hvis det kommer tidlig frost.
Erter og bønner
Bønner og erter er klimasmart protein, næringsrike og gode. Det er enkelt å dyrke dem selv. Store hestebønner, brekkbønner, sukkererter eller margerter (vanlige, grønne erter) – valget er fritt og valget er ditt. Så på 3 cm dybde i næringsrik jord. Det må være 8 cm. mellom hver plante, og 30 cm mellom hver rad. Belgvekster trenger luft og rom så de kan klatre. De må også ha noe å klatre på. Dekk gjerne jorden rundt plantene med gressklipp. Det holder på fuktigheten. Sukkererter er høsteklare etter ca 70 dager, andre bønner og erter kan ta 3-4 måneder avhengig av sort.
Når du har høstet bønnene/ertene, bør du grave planten ned i jorda, for å ta vare på nitrogenet som den har fanget i lufta. Deretter kan du dyrke gresskar eller andre nitrogenkrevende planter som purre og kålvekster på samme plass neste år. Les gjerne mer om nitrogenfiksering i denne bloggen.
Krydderurter
Hva med å lage en liten krydderhage? Det er en perfekt start for deg som er nettopp har fått hagedilla. Krydderurter kan dyrkes ute, inne, på terrassen og i drivhus. Hva med en liten kurv med forskjellige hjemmedyrkede krydderplanter som vertinnegave til sommerfesten? Garantert suksess!
Hvis du skal reise bort fra plantene dine i løpet av sommeren, kan det være lurt å installere et automatisk vanningsanlegg. Du kan lære mer om dette i vår artikkel: Automatisk vanning i hage og drivhus.
Dill
En klassiker til nypotetene, nydelig til fiskeretter og en selvfølge på rekefesten. Hva med å dekorere bordet med dine egne friske dill i potte. Du kan også tørke eller fryse ned oppklippet dill så du har hele vinteren. Sås direkte med 1/2 cm dybde på en solrik plass på friland i fuktig, moldrik jord. Pass på at jorden er fuktig, men ikke våt, gjennom spireperioden. Dyrk den gjerne i samme pallekarm som kålvekster. Det beskytter dem mot skadeinsekter. Frøene vil spire etter 2-3 uker og kan høstes 4-5 uker etter spiring.
Koriander
Dette er en populær urt du vil ha glede av i høstens kyllinggryte. De spede bladene har en mild, fin smak. Du kan gjerne fryse den ferskklippet i små zip-poser. Fukt jorden, og så frøene med 1 cm dybde direkte på en solrik plass eller i en stor potte. Hold jorden fuktig gjennom spireperioden. Koreanderen spirer innen to uker og kan høstes etter 6 uker.
Basilikum
er blitt populær, særlig fordi den er uunnværlig i pestoen. Du holder deg lett selvforsynt med denne urten. Så direkte på jorden, med plastdekke over frøene så de holder på fuktigheten fram til spiring. Dusj frøene/spirene jevnlig med en sprayflaske. Basilikum trives best et lunt, solrikt, men trekkfritt sted. Høst basilikum fra toppen, slik at du stimulerer til forgrening og tettere vekst, samtidig som du hindrer blomstring.
Persille
Persille er en gammel kjenning for de fleste. Den har fått en renessanse etter at stjernekokker begynte å bruke den sammen med basilikum i pestoen. Du får både bladpersille, kruspersille og persillerot. Det smaker nydelig til poteter, i supper og er rik på C-vitamin og jern. Så tynt, og dekk med 1/2 cm jord. Hold jorden fuktig med en sprayflaske, og vær tålmodig for det kan ta 3 uker før den spirer. Denne kan faktisk overvintre, men blomstrer andre året. Da kan du samle dine egne frø, eller kjøpe rimelige frø på impecta.no.
Mynte
Mynte er faktisk en svært villig staude, så denne bør du begrense så den ikke tar over hele bedet. En stor potte holder den under kontroll. Mynten hører hjemme i enhver kjøkkenhage, og er populær i limonade og drinker som mojito. Det finnes mange ulike typer mynte; som peppermynte og eplemynte til te, og vanlig grønn mynte til mojito. Så direkte oppå jorden, da frøene trenger lys for å spire. Hold jorden fuktig med en sprayflaske. Etter en drøy uke vil du se de første spirene, og etter en måned kan du begynne å høste dine egne mynteblader. Den smaker best hvis du høster den før den blomstrer. Når frosten kommer, kan du klippe den helt ned og tørke myntebladene til nydelig myntete.
Salat og grønne bladgrønnsaker
Lett å dyrke, lett å høste. Dessuten sparer du masse penger, for du får masse salat fra hver frøpose. De fleste grønne bladgrønnsaker vokser raskt og er fine å så i juli og august. Dessuten tåler de vårt kjølige klima. Velg de grønnsakene du og familien liker, så kan dere nyte økologisk og hjemmedyrket langt utover høsten. Det du ikke rekker å høste før det blir kaldt og mørkt, kan du sette inn i drivhuset, eller lage en drivhustunnel.
Mizunakål
Dette er en tettvoksende, asiatisk salat. På japansk betyr mizuna «saftig grønnsak», noe som forteller hvorfor den er populær i salaten. Du kan høste bladene både som «babyblader» til salat eller som store rosetter til wok, dampet eller i supper. Hvis du klipper av salatbladene 3-4 cm over jordoverflaten, vokser den opp igjen i løpet av noen uker.
Mizuna dyrkes i næringsrik, muldholdig jord som holder litt på vannet. Så 1,5-2 cm dypt og tett, avhengig av hvor tidlig du har tenkt å høste salaten. Dekk over jorden med sand og bruk fiberduk. Gjødsle gjerne med hønsegjødsel. Tåler temperatur ned til -5 grader, men pass på at planten ikke tørker ut.
Salat
Salat bruker de fleste hele året. Det er mange sorter å velge mellom, f.eks. isbergsalat hos impecta.no. I juli og august kan du så direkte på friland. Vann jorden før du sår, 1 cm dybde, og hold jorden fuktig i spireperioden.
Du kan godt dekke frøene med en fiberduk til de begynner å gro, da spirer frøene raskere. Du får større hoder hvis du tynner litt og plukker annethvert salathode etter hvert som de begynner å vokse opp. Husk å vanne, da salaten kan bli besk hvis den tørker.
Kinakål
Kinakål er en salat de fleste kjenner til. Du tenker kanskje at den er kjedelig, men sannheten er at den er svært anvendelig og kan brukes til mye mer en salat og rekecocktail. Når du dyrker den i kjøkkenhagen, blir den mer crispy og smaker bedre enn i butikken.
Denne trenger temperatur over 16, helst 20 grader, for å unngå stokkrenning. Så med 20-30 cm mellom hver plante. Kinakål er godteri for skadedyr, så du MÅ dekke den med fiberduk. Planten utnytter den høye varmen under duken til veksten. Hvis du behandler den som skjøre egg når du høster dem i oktober/november, kan de lagres i kjøleskap fram til jul.
Nyttig utstyr og redskaper
Startpakke til nybegynneren
Drivhus