Hekkende måker: Mine elskede naboer

Thomas Nymoen Lund

Mai er vår, nasjonaldag og hekkende måker. Odd Børretzen sang «jeg hater måker», men det gjør ikke jeg. Takene i mitt nabolag er favorittstedet til hekkende måker i Tønsberg, og jeg har lært å bli glad i dem.

Er det en ting du må lære deg å leve med i Tønsberg, er det synet av – og lyden av – måker. De er over alt i byen, de spiser på brygga og sover på jernbanestasjonen. Eller på taket mitt. Og jeg er så heldig at jeg har hekkende måker rett utenfor stuevinduet mitt. Dermed har jeg fått følge hekketiden på nært hold og lært meg å bli glad i mine flyvende naboer.

Måker er ikke alltid populære, og de aller fleste ønsker å bli kvitt dem eller i det minste flytte dem vekk fra sitt nabolag. Dem om det, jeg ønsker dem velkommen og blir glad hver vår når jeg ser dem.

5 grunner til at jeg liker hekkende måker

1. De er vakre

Hekkende måker: En måke ser mot høyre

Måker er majestetiske. De har mange likhetstrekk med ørner, både når de sitter og når de flyr. Det er noe med det hvite brystet og det store vingespennet som fascinerer meg. Og de tynne bena med svømmeføtter er utrolig søte, enkelt og greit. På tross av at måker spiser det meste, ser de rene ut. Og mot en knall blå vårhimmel er hvite måker rett og slett vakkert.

2. De flørter

Har du sett to måker når de skal pare? Mannen setter seg ved siden av måkejenta og lager forsiktige pipelyder, med en skjørhet du ikke hører ellers. Deretter nærmer han seg med små skritt mens han fortsetter konserten. Frøken Måke steller fjærene og skuler bort på den kommende maken, og er klar til angrep dersom han er for utålmodig. Det er som å se usikre tenåringer på ungdomsklubben.

3. De er likestilte

I hekketiden har måker oppnådd full likestilling. Både mor og far ruger på eggene annenhver gang, mens partneren er ute på matjakt. Deretter slår de av en liten prat, koser på hverandre og bytter plass. Om natten står den ene vakt, mens den andre sover på eggene. Det er rett og slett rørende, og vakkert.

4. De er sosiale og omsorgsfulle

I hekketiden får man virkelig se hvor sammenknyttet måkene er. Ikke bare mor og far og eventuelle avkom, men også nabofuglene. De passer på hverandre. Dersom en ung måke skal prøve vingene for første gang, er det ikke uvanlig at en håndfull voksne måker flyr ved siden av. Om en måkeunge faller ut av redet (det skjer veldig ofte), vil hele måkeslekta være på plass for å passe på. Og nærmer du deg en måkeunge, vil du oppdage at det ikke bare er mor og far som er klare til å beskytte den.

Hekkende måker: En måkebaby
Foto: iris Vallejo fra Pixabay

5. De minner meg om sommer og sjøen

Måkeskrik er synonymt med sjøen for meg. Og sommerferie. Jeg kan ikke forstå at noen kan synes det er plagsomt, det er jo selve lyden av sommer! Dog skal det sies at jeg har godt isolerte soveromsvinduer…

Fakta om måker

- Latinsk navn: Laridae
- Det er registrert 23 måkearter i Norge, hvorav 7 hekker her og 3 på Svalbard
- Aktuelle arter på fastlandet er: Dvergmåke, hettemåke, krykkje, fiskemåke, sildemåke, gråmåke og svartbak.
- Måker får ferdig fjærdrakt i 2-3 års alder
- Alle måkearter er fjernet fra listene over jaktbare arter fra 2016

Kilde: Store norske leksikon

Produkter fuglene liker

Spørsmål om måker

Når får måkene unger?

Eggene legges som regel fra april og ut over våren. Etter fire uker klekkes eggene og 4-6 uker senere er ungene flyvedyktige.

Kilde: FHI

Hvorfor er måker fredet?

Måker er fredet fordi de er utrydningstruet. I 2010 ble hele 5 av 7 måkearter i Norge rødlistet, det vil si at de står i fare for å forsvinne.

Kilde: Miljødirektoratet

Hvordan bli kvitt måker?

Det synes jeg ikke man skal tenke for mye på. Man bør heller være glad for levende måker, de er jo tross alt utrydningstruede. Men om det virkelig er et problem, kan du kontakte et skadedyrsfirma som kan foreslå forebyggende tiltak. Jeg synes imidlertid du skal la dem være i fred.

Andre artikler

Beste høytrykkspyler

Automatisk vanning

Lettstelt hage

Plukke brennesle

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet