Vil du bygge badstue selv? Det er mange måter å gå frem på, og vi lister opp alle tips, tegninger og triks du kan trenge.
Å bygge badstue kan gjøres til et stort eller et lite prosjekt. Det kommer an på hvordan du går frem. I denne artikkelen kan du lese om de ulike badstutypene som finnes, ulike metoder for å bygge badstue, og få en forståelse av hva du trenger for å gjennomføre prosjektet.
Å bygge en badstue
Det første du må bestemme deg for, er om du skal bygge badstue innendørs eller utendørs. Dette påvirker både design og konstruksjon. En badstue i huset ser likt ut innvendig som en utendørs badstue, men forskjellen er selvsagt at utebadstuen også skal tåle vær og vind.
Neste steg i beslutningsprosessen er å tenke gjennom om du ønsker deg en fuktig eller tørr badstue. Fuktig badstue er den klassiske badstuen der du kaster vann på varme steiner. Vannet fordamper slik at du får høy luftfuktighet. Tørrbadstuen holder i stedet svært lav luftfuktighet, men en betydelig høyere temperatur.
Et ekstra pluss til badstuen du bygger, kan være å installere infrarøde paneler. En infrarød badstue gir direkte varme til dem som sitter i den. Du kan installere IR-paneler i din eksisterende badstue og dermed forkorte tiden fra den er kald til den kan tas i bruk. IR-badstuen trenger derfor ikke å være en helt egen type badstue, men panelene kan med fordel brukes inntil badstueaggregatet har rukket å starte skikkelig opp.
Når du skal bygge deg en badstue, må du også bestemme deg tidlig i prosessen for om den skal være vedfyrt eller ikke. En vedfyrt badstue stiller andre krav til konstruksjonen enn en elektrisk. Du trenger for eksempel en pipe.
Alternativet til en vedfyrt badstue er en badstueovn som drives av strøm. En elektrisk badstuovn er lett å håndtere, du bare trykker på knappen og rommet varmes raskt opp. Ovnen er dessuten enkel å vedlikeholde. Hvis du har rikelig med ved og en stor badstue som du bruker mye, er det imidlertid en kostnadsfordel for den vedfyrte badstuen. Det er også koselig med vedfyrt badstue, selv om du må planlegge litt ekstra før badstuen er varm.
Bygge selv eller kjøpe ferdig badstuekit?
Når du ønsker å bygge badstue, finnes det noen forskjellige alternativer. Du kan for eksempel kjøpe alt materialet på byggvarehandelen og bygge den helt fra bunnen av. Om dette er et litt stort prosjekt, kan du kjøpe en materialpakke fra en av badstuprodusentene og dermed få et ferdig badstuekit som du monterer på noen timer. Det siste alternativet er å kjøpe en helt ferdig badstue og plassere den på tomten.
Ulike badstuemuligheter
- Ferdiglaget tønnebadstue: Det finnes tønnebadstuer i alle størrelser, fra de rimelige bestselgere til to-tre personer til større tønner med eget omkledningsrom. Disse passer for deg som ønsker en liten og fleksibel utendørs badstue i hagen eller på hytta.
- Ferdig byggesett: Bygg din egen badstue med byggesett. Her finner du alt fra moderne badstuer i funkis-stil, til små hytter du kan ha i hagen.
- Ferdiglaget infrarød sauna: IR-badstue som passer for to personer.
Bygg selv: Størrelse, konstruksjon og materialvalg
Når du vurderer hvor stor badstue du skal bygge, kan du ta utgangspunkt i hvordan du har tenkt å bruke den. Hvis du kun skal sitte i badstuen alene, eventuelt med partner, og sjelden inviterer gjester i badstua, vil kanskje en litt mindre badstue på rundt 4-5 kvadratmeter være tilstrekkelig. Hvis du ønsker å invitere til badstuekvelder med vennepar eller en vennegjeng, vil det være lurt å oppgradere til en størrelse på rundt 8-10 kvadratmeter.
Størrelse
Regn med at du trenger ca. 1-1,5 kvadratmeter per person pluss plass til badstueagregatet og litt ekstra plass ved døra. Vi anbefaler en badstue på rundt 9-10 kvadratmeter for 6-8 personer. Aggregatet og døren bør plasseres langs samme vegg av hensyn til luftsirkulasjonen.
Rommets takhøyde må ikke være mindre enn 190 centimeter, men den bør heller ikke være for høy, siden varmen stiger. Dersom du ønsker å ha laver (benker) i flere nivåer, kan du justere takhøyden ut fra disse. Det bør være plass til 2 meter lange laver slik at du kan ligge langstrakt i badstua.
Konstruksjon og materialvalg
Gran eller osp er de vanligste materialene å bruke når du bygger badstue. Treverket trenger ikke være kvistfritt når det gjelder vegger og tak, men du bør du unngå kvister på laver og ryggstøtte. Anbefalt materiale til lavene er for eksempel osp eller lind.
Husk også på at det bør være en luftspalte mellom badstueveggen og husets vegger hvis du bygger en badstue innendørs. Det er ikke nødvendig med fuktsperre mellom badstuas yttervegger og husets indre vegger.
Du må også tenke gjennom elektriske ledninger til belysning, elektrisk badstueaggregat og hvor du skal plassere et sluk uten vannlås. Dette kalles spygatt. Dette skal kobles til avløp utenfor badstua, f.eks. baderommet. Du må ikke ha sluk, men det letter rengjøringen betraktelig.
Det er også viktig å sørge for ventilasjon. Luftinntaket skal være under badstueovnen og avtrekksviften i andre enden av rommet. Ikke før avtrekkslufta direkte ut i friluft, siden trykkforskjellen kan føre kald luft inn i badstua. Bruk skyveventiler av tre, ikke plast.
Tegning av innendørs badstue
- Gratis detaljert byggebeskrivelse av innendørs badstue.
Innredning av badstua
Når selve badsturommet er klart, trenger du litt innredning. Du trenger også et badstueaggregat. Du kan lese vår detaljerte kjøpsguide om badstueaggregat og annet utstyr her.
Sjekkliste innredning til badstua
- Badstueaggregat – Badstueaggregatet er det som skaper varme i badstua. Ikke velg for liten. Den kan være elektrisk eller vedfyrt.
- Badstuesteiner – Steinene som du kaster vann på, kalles badstuesteiner og er vanligvis laget av diabas eller olivin. De tåler plutselige temperaturforandringer.
- Laver – Lavene er benkene du sitter på i badstuen.
- Bøtte og øse – En bøtte og en øse slik at du kan kaste vann på steinene i badstueovnen for å øke luftfuktigheten i rommet.
- Termometer – Du ønsker mest sannsynlig å kunne sjekke hvor varmt det er i badstua, dels for å vite når den er oppvarmet og klar til bruk, dels for å se hvor mye vedlikeholdsoppvarming du trenger under badstubadet.
- Hygrometer – Med et hygrometer kan du også følge med på fuktigheten i badstua.
Nyttig utstyr og redskaper
Badstuskorstein
Andre artikler
Automatisk vanning i hage og drivhus