Gressklippere best i test: 6 beste gressklippere vi testet

Daniel Hessel

Sommeren er her og det er på høy tid å få hagen i topp stand! Hvis du er på utkikk etter en ny gressklipper, har du kommet til rett sted. Vi har samlet de beste gressklipperne på markedet akkurat nå, tilgjengelig i flere prisklasser. Å velge riktig gressklipper kan være utfordrende med så mange alternativer.

Teamet på Testplanet har kjørt tester på flere gressklippere og supplert våre erfaringer og resultater med online forskning, for å få et helhetlig bilde av hver modell og hvilke andre alternativer som finnes. Siden vi har et ganske lite team for øyeblikket, supplerer vi resultatene våre på denne måten, da det dessverre er umulig for oss å ha tid til å teste akkurat alle modeller på markedet. Vi tar da utgangspunkt i vurderinger og kundeanmeldelser av modellene, for å få en ide om hva hver enkelt gressklipper tilbyr. Resultatet er denne topplisten, med modeller som gir deg best mulig valuta for pengene.

Vi prøver å holde topplisten oppdatert med alle de nyeste modellene. Men som nevnt tidligere er teamet vårt veldig lite for øyeblikket, så vi håper du vil være litt ettergivende med dette. Du kan støtte teamet vårt ved å kjøpe produkter via lenkene i artiklene våre, på denne måten kan vi fortsette å skrive topplister og guider, og forhåpentligvis hjelpe flere til å ta det riktige valget!

Stihl RMA 443 PV – best i test gressklipper

Type: Batterigressklipper Klippebredde: 41 cm Håndtering av klippet gress: 55 l beholder Trekkraft: Ja Klippehøyde: Sentral justering, 25-75 mm

Sammenlagt 4.5

Stihl RMA 443 PV. Foto: Stihl

Er du på jakt etter en lett og samtidig sterk gressklipper som du enkelt kan justere klippehøyden på, og som orker å klippe en normalt stor gressplen, er Stihl RMA 443 PV et meget godt kjøp. Denne batteridrevne gressklipperen har seriekoblede batterihus. Det innebærer at du kan ha i to batterier samtidig, slik at når det ene begynner å gå tomt, tar det andre batteriet automatisk over. Dermed kan du klippe gressplener med en størrelse på opptil 1000 kvadratmeter.

Foruten å håndtere relativt store gressplener, har den også den fordelen at den er meget brukervennlig. Den har dessuten trekkraft, noe som langtfra er en selvfølge i batterisegmentet. Her kan du velge mellom seks forskjellige hastigheter. Fordelen med trekkraft er at du som har en kupert eller hellende gressplen slipper å skyve klippere fremover, ettersom den trekker selv.

Stihl RMA 443 PV holder gressplenen din velfrisert, er enkel å manøvrere og har god batteritid.

  • Klipper ganske store gressplener
  • Smidig justering av klippehøyde
  • Ganske god fremdrift
  • Ganske sterk

  • Dyre batterier

Husqvarna LB 146igodt elektrisk alternativ

Type: Elektrisk gressklipper Klippebredde: 46 cm Håndtering av klippet gress: Ingen Drive: Ja Klippehøyde: Sentraljustering, 35-75 mm

3.5

Med en batteridrevet gressklipper får du forhåpentligvis lettvinnheten til en motorisert gressklipper kombinert med stillheten til en manuell maskin. Husqvarna LB 146i gjør en god jobb på den fronten, selv om den har sine mangler.

Tar liten plass
Vi starter med oppbevaring, fordi Husqvarna LB 146i er usedvanlig enkel å folde sammen, noe som gjør den veldig enkel å lagre uten å ta for mye plass. Vel ute på plenen har vi en elektrisk gressklipper med virkelig god byggekvalitet. Den er også behagelig å kjøre, så lenge batteriet rekker.

Litt klønete
Imidlertid er Husqvarna LB 146i kanskje ikke for deg som vil begi deg ut på en svært ustelt og gjengrodd plen. Elmotoren når ikke helt samme effekt som bensinekvivalenten, noe som gjør at den raskt stopper når gresset blir litt tykkere. For en vanlig boligtomt betyr dette imidlertid vanligvis ingen problemer.

For deg med en litt enklere plen er Husqvarna LB 146i rett og slett et godt og velbygd valg.

  • Tystgående
  • Bra byggkvalitet

  • En aning klen


Stiga Combi 748 SQ AE – beste batteridrevet gressklipper

Type: Batterigressklipper Klippebredde: 46 cm Håndtering av klippet gress: 60 l beholder Trekkraft: Ja Klippehøyde: Sentral justering, 22-80 mm

4

Stiga Combi 748 SQ AE mot hvit bakgrunn

Hvis du er ute etter en sterk batterigresssklipper som kan håndtere gresset på ulike måter i takt med sesongen, er Stiga Combi 748 SQ AE et godt valg. Dette er en multiklipper, slik at den har oppsamler, mulching og sideutkast. Dessuten gjør den sentrale justeringen av klippehøyden det enkelt å veksle mellom ulike klippehøyder. Dermed får du godt resultat uansett om du regelmessig har holdt høyden lav eller om du har vært bortreist og latt gresset vokse. Hellinger er heller ikke noe problem, ettersom klipperen er selvgående og har godt grep mot gressplenen.

Selv om dette er en batterigressklipper, har den god klippebredde, noe som gjør at klippingen går fort. Batteritiden er dessverre ganske kort. Kjører du klipperen i øko-modus, rekker du å klippe omtrent 600 kvadratmeter. I tettbygde strøk utgjør dette imidlertid en ganske normal gressplen, så vi får gi den godkjent for dette.

Stiga Combi 748 SQ AE er et utmerket kjøp for deg som har en normalt stor gressplen og som allerede har andre batteridrevne produkter fra Stiga, ettersom du kan benytte de samme batteriene i dem. Denne modellen er sterk, pålitelig og enkel å bruke.

  • Enkel justering av klippehøyde
  • Mange funksjoner
  • Ganske sterk
  • Stor oppsamler

  • Batteritiden kunne ha vært lengre

Stihl RM 448 TC – beste bensindrevet gressklipper

Type: Bensingressklipper Klippebredde: 46 cm Håndtering av klippet gress: 55 l beholder Trekkraft: Ja Klippehøyde: 25-75 mm

4

Stihl RM 448 TC mot hvit bakgrunn

Stihl RM 448 TC er en kraftig bensingressklipper med godkjent klippebredde og ganske stor oppsamler. Den trekker seg selv fremover, så hvis du har ujevn eller hellende hage, trenger du ikke bruke krefter på å dytte gressklipperen. Dessverre har den bare én hastighet, men den passer heldigvis for en stor målgruppe.

Til å være en bensinklipper er denne modellen ganske stillegående. Den har dessuten et behagelig håndtak og små vibrasjoner, noe som gjør den bekvem å bruke. En ulempe er at den mangler mulching, slik at du må benytte deg av sideutkast eller beholder.

Stihl RM 448 TC er et godt kjøp for deg som er på jakt etter en kraftig gressklipper i bensinklassen. Dette er en modell som både er brukervennlig og lett, og som gir en flott klipp.

  • Tar seg fram overalt
  • Lett å løfte inn i boden
  • Kraftig

  • Føles ikke like hardfør som mange av konkurrentene
  • Ikke mulching


Bosch Rotak 32 – beste billige gressklipper

Type: Elektrisk gresskipper Klippebredde: 32 cm Håndtering av klippet gress: 31 l beholder Trekkraft: Nei Klippehøyde: 3 punkter, 20-60 mm

3.5

Bosch Rotak 32 mot hvit bakgrunn

Har du en liten plen og er ute etter mye kraft i en kompakt størrelse, er Bosch Rotak 32 et meget godt kjøp. Dette er en elektrisk gressklipper, noe som betyr at den kobles til med kabel. Fordelen med denne produktkategorien er at du aldri trenger å tenke på å lade opp batterier eller kjøpe bensin. Så lenge det er strøm i uttaket, klipper den. Ulempen er naturligvis at du begrenses av lengden på kabelen og at kabelen kan være litt i veien. Om du derimot hvis du har en liten gressplen og synes det går helt greit med disse begrensningene, er dette en meget god gressklipper.

Rotak 32 har for eksempel svært lav vekt, noe som gjør det lett å skyve den fremover, selv om den ikke trekker selv. Det avklippede gresset havner i den 31 liter store beholderen som det er enkelt å tømme og holde ren. Kraften i motoren er mer enn tilstrekkelig til at du kan klippe gresset ukentlig i den verste vekstsesongen. Resultatet blir en flott klipp.

Bosch oppgir selv av denne gressklipperen egner seg til små og mellomstore plener. Våre egne tester viser at den først og fremst passer til gressplener på inntil 250 kvadratmeter – men der fungerer den til gjengjeld svært godt.

  • Flott klipperesultat
  • Veldig lettkjørt
  • Veier veldig lite

  • Litt kort kabel

AL-KO Gudenaa GU 400beste manuelle gressklippere

Type: Manuell gressklipper Klippebredde: 40 cm Håndtering av klippet gress: Ingen Drift: Avhenger av betjeningen Klippehøyde: 19-38 mm

4

Noen ganger er det rett og slett ikke egnet med en motorisert gressklipper og da er det selvfølgelig bra at det fortsatt finnes manuelle muligheter. Der er AL-KO Gudenaa GU 400 et virkelig lettkjørt og effektivt valg.

Lei inn nabogutten
En manuell gressklipper er kanskje ikke noe du klipper den lokale fotballbanen med, men for mindre tomter med enklere plen går det likevel ganske raskt. AL-KO Gudenaa GU 400 er enkel å sette sammen og kutter veldig fint. Dette gjelder også etter en tids bruk, takket være de selvslipende bladene.

Hvis du ikke vil klippe selv, er det å kjøre manuell maskin også en karakterbyggende aktivitet for naboungene.

Kjøp oppsamler
Til denne prisen hadde vi kanskje likt å ha sett at det inkluderte en oppsamler, som du ellers må kjøpe. Men bare det å ha et slikt alternativ til en manuell klipper er nok en fjær i hatten. AL-KO Gudenaa GU 400 er rett og slett en veldig fin manuell gressklipper.


  • Ganske behagelig
  • Lettkjørt

  • Kunne gjerne ha inkludert oppsamler

Sammenligningstabell

BildeModellVår ratingTypeKlippe-breddeHåndteringTrekkraftKlippe-høyde
Stihl RMA 443 PV. Foto: StihlStihl RMA 443 PVRating 4.5Batteri41 cm55 l beholderJaSentral justering, 25-75 mm

Husqvarna LB 146i
Rating 3.5Elektrisk46 cmIngenJaSentral justering, 35-75 mm
Stiga Combi 748 SQ AE mot hvit bakgrunnStiga Combi 748 SQ AERating 4.0Batteri46 cm60 l beholderJaSentral justering, 22-80 mm
Stihl RM 448 TC mot hvit bakgrunnStihl RM 448 TCRating 4.0Bensin46 cm55 l beholderJa25-75 mm
Bosch Rotak 32 mot hvit bakgrunnBosch Rotak 32Rating 3.5Elektrisk32 cm31 l beholderNei3 punkter, 20-60 mm
AL-KO Gudenaa GU 400Rating 4.0Manuell40 cmIngenAvhenger av betjeningen19-38 mm

Mer informasjon om gressklippere

Ulike typer gressklippere

Om du vil kjøpe en gressklipper er det greit å ha oversikt over de ulike typene som finnes. En kombiklipper kan for eksempel ha flere funksjoner for klippingen, som oppsamler, mulching eller sideutkast. En rendyrket mulchingklipper vil kun klippe gresset i flere steg og la det ligge igjen på bakken for å bli til næring for jorden.

  • Elektrisk gressklipper – En gressklipper med ledning kobler du til stikkontakten på utsiden av huset. Fordelen er at disse gressklipperne ofte er ganske billige og kompakte, men fortsatt gjør en god jobb. Ulempen er ledningens lengde og dermed din rekkevidde. En ledning kan også fort være i veien under klippingen. El-gressklippere passer først og fremst for små hager og de med mindre budsjett.
  • Batterigressklipper – En gressklipper med batteri arbeider i det stille, er lett å bevege og slipper ikke ut noen avgasser. Det finnes modeller med veldig god ytelse, men de koster ganske mye. Fremfor alt er det batteriene som trekker opp prisen. En annen ulempe er at du begrenses av batteritiden. Går det tomt må du vente til batteriet lades opp igjen. Mange kjøper derfor ekstra batterier de kan veksle mellom. Du kan ofte bruke de samme batteriene til andre hagemaskiner og redskaper fra samme produsent.
  • Bensingressklipper – Bensinklippere er ofte kraftige maskiner til en grei pris. Det går raskere å fylle på mer bensin enn å lade opp et batteri, så du får ganske effektiv klipping. Ulempen er at bensingressklippere krever mer vedlikehold, bråker ganske mye og er forholdsvis tunge. Dessuten slipper de ut eksos som ikke er bra for verken lunger eller miljøet.

Vedlikehold av gressklippere

Gressklippere samler fort mye gress på undersiden som du må vaske bort med jevne mellomrom. Hvis ikke vil klippingen kunne gå tregere, eller at maskinen ikke triller godt over gresset. Avklippet gress fester seg som regel på knivene og hjulene. Oppsamler og utkast får også sin mengde, så rengjør disse like ofte som resten av gressklipperen. Bensingressklippere krever også vedlikehold i form av olje og bensin. En batteriklipper krever opplading av batteriet.

Andre artikler om plenen

Les vår guide over beste sitteklippere

Les vår guide over beste gresstrimmere

Ekstern artikkel hos Felleskjøpet: Slik vedlikeholder du gressklipperen

Andre gressklippere fra forhandlerne


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet