Dyrk selv – slik kommer du i gang

Daniel Hessel

Vil du ha en enkel og behagelige hobby? Dyrk selv! Uansett om du har egen hage, leier en kolonihage, har tilgang på balkong eller bare noen krukker i huset. Å dyrke selv gir deg ferske planter og grønnsaker, og mye mer liv i hjemmet.

Derfor skriver vi om å dyrke på egenhånd her på Hage og Verktøy. Vi har tidligere gitt deg råd om redskaper og verktøy som passer for hagearbeidet. Dermed er det et naturlig steg for oss å gå videre til selve dyrkingen.

Dyrk året rundt

I tiden som kommer vil vi gi tips på hvilke avlinger du kan begynne med, hvordan du kommer i gang og hvilke redskaper du trenger. Å dyrke selv er ikke noe du bare gjør vår og sommer. Med rett kunnskap og rett utstyr kan du fint dyrke selv hele året, selvsagt litt avhengig av hvilke planter og grønnsaker du ønsker å jobbe med.

Innledende tips

Først går vi gjennom noen grunnleggende elementer. Om du aldri har dyrket noe tidligere, kan det føles litt overveldende i starten.

  • Bli kjent med plantene dine. Et veldig godt tips er faktisk å føre dagbok. Dette kan være svært nyttig i starten, mens du fortsatt lærer nye ting. Studer plantene dine, hva skjer med dem dag for dag? Hvordan forandrer de seg? Trives de i krukken eller jorden de står i? For de for mye eller for lite sol og vann? Planter er levende organismer som krever vedlikehold og omsorg for å vokse best mulig.
  • Tenk på klimasoner. Det høres kanskje litt i overkant avansert ut allerede nå, men tenk litt over hvilken klimasone du bor i. Norge er oppdelt i tre ulike klimasoner med ulike forutsetninger for vekster og planter. Om du skal dyrke innendørs eller i drivhus, spiller det ingen rolle, men ute i hagen vil klimaet ha stor påvirkning. Noen planter trives bedre sørover enn i Finnmark, for å si det enkelt. Om du er kjent med klimasonen du bor i, kan du altså dyrke mer effektivt. Her kan du lese mer om dette (Store norske leksikon).
  • Planlegg. På samme måte som du bør bli kjent med plantene dine for egen læring, bør du også lære deg hva som kreves for at dyrkingen skal bli best mulig. Kunnskap finner du på frøpakker, i apper, i aviser og etter hvert også her. Sett opp en plan for hva du vil dyrke selv og når du bør starte. Det vil være langt mer nyttig enn å bare ta med seg noe interessant fra butikken.

Da har vi det grunnleggende på plass. Bli med oss videre når vi går gjennom alt det morsomme du kan gjøre når du dyrker selv.

Andre artikler

7 trinn til vårklar hage

Slik bygger du kompostbinge

7 steg til perfekt gressplen

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet