Mose i plenen? 5 tips til å bli kvitt mose i plenen

Line Therkelsen

For å forstå hvordan du blir kvitt mosen i plenen, men du må vite hvorfor det blir mose i plenen i utgangspunktet. 

Ifølge plenforsker Agar Kvalbein ved NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) er det ingen enkel måte å bli kvitt mose på. Det krever kunnskap og innsats. Her kan du følge våre 5 ekspertråd for hvordan du blir kvitt mose i plenen. 

Hvorfor får vi mose i plenen?

I hovedsak kan vi si at vi får mose i plenen fordi grasplantene har for dårlige vekstvilkår. Hvis du bare fjerner mosen, så fjerner du et symptom på dårlig jordhelse. Det kan være for lav pH, altså sur jord, det kan være for tung og pakka jord eller for dårlig drenering, og det kan være for lite næring til at grasplantene vinner kampen mot ugress og mose. 

annonse
Gressfrø

Hva er mose? 

Hvis du vil bli kvitt mose i plenen, er det best å starte tidlig. I tillegg bør du vite hva mose er og kjenne til mosens svakheter. For det første har ikke mose røtter. Den får vann og næring via sine små blader og trives derfor best når det er fuktig, f.eks. hvis det regner mye. Mosen trives også godt i skyggen, der det tar tid før morgenduggen fordamper. Den tåler ikke slitasje som tråkk, ballspill og barnelek, men hvis du ikke har barn som leker i hagen, kan du gjøre jobben selv.   

Gress og mose med dugg
Mosen har ikke røtter, men trenger fuktighet fra lufta for å trives. Foto: AdobeStock

5 tips: Slik blir du kvitt mosen

1. Lufting av plenen 

Mose vokser gjerne i områder med dårlig drenering og tett jord, men det er ikke fordi mosen liker tett, hardpakka jord. Som du leste over, så har ikke mose røtter i det hele tatt, den kan vokse på stein. Problemet med hardpakka jord, dårlig drenert jord er at gresset gror dårlig siden gressrøttene verken får puste eller tatt til seg næring. Dermed er det fritt fram for mosen å vokse og gro. Løsningen er å lufte plenen slik at gresset får best mulig vekstbetingelser. Bruk en plenlufter til arbeidet. Dette kan du gjerne gjøre både vår og høst. Dette er også en måte å øke slitasjen på plenen/mosen. 

En person bruker plenlufter
Med en plenlufter sørger du for luft og lys til gressplantene. Foto: AdobeStock

2. Bruk riktig gjødsel  

En plen som er riktig gjødslet og næringsrik, vil være mindre utsatt for mosevekst. Bruk en gjødsel som inneholder kalium for å fremme sunn plenvekst og redusere mose. Prøv langtidsvirkende gjødsel fra Wolf-Garten. Med denne trenger du bare å gjødsle to ganger i sesongen. Det er ikke nødvendig å gjødsle før jordtemperaturen er over 8 grader. Ifølge Kvalbein bør du gi en hestekur med gjødsel i begynnelsen av juni når gresset vokser godt. Dette vil få fart på gressveksten forteller eksperten, men han påpeker at du bør la gresset få litt lengde før du klipper det. Gjerne 6-8 cm., og klipp helst lite og ofte. 

annonse

3. Kalking av jorda – når skal du kalke?

Mange lurer på når de skal kalke plenen, og tenker at dette fjerner mosen. Kvalbein anbefaler at du tar en jordprøve med pH-strips og kalker rikelig dersom pH-verdien i jorda er ned mot 5. Det finnes ferdige sett, strips og egne målere som du kan kjøpe for å teste jordas pH.

Du kan gjerne kalke på våren, rett før snøen smelter. Da siver kalken ned sammen med smeltende snø. Mosen derimot bryr seg ikke om jorda har høy eller lav pH. Det har fremdeles ikke røtter, men kalking av jorda kan gi bedre betingelser for gressplantene. 

Ideell pH i jorda er 6,0 for at gressplantene skal trives og mosen mistrives, men gressplanter er tolerante og tåler en pH mellom 5 og 7,5. Hvis du kalker godt et år, kan du vente i ti år før du kalker igjen forteller gresseksperten.  

To hender med granulert kalk
Optimalt kalkinnhold i jorda er rundt pH 6, men det er ikke selve kalkingen som fjerner mose i plenen. Foto: AdobeStock
annonse
Jordmålere

4. Rak plenen fri for mose

Du kan rake bort mose og døde gresstrå så snart jorda er lagelig om våren. Da vil de små gresspirene få lys og luft til å gro. Dette vil også bidra til den tidligere nevnte slitasjen som mosen tåler dårlig. Der du får svart jord, bør du så nye frø. Pass deretter på at frøene har næring og vannes jevnlig slik at gressplantene får etablert seg før de blir fortrengt av nye mose eller annet ugress. 

En rake raker bort mose
Bli kvitt mosen med raka, deretter kan du så med en god gressfrøblanding. Her er vår guide til riktig frøblanding. Foto: AdobeStock

5. Bruk midler som dreper mose

Det nevnes sist, og det er en grunn til det. Mosefjerner er dyre produkter som har kortvarig effekt dersom du ikke gjør noe med problemet i jorda. Det er effektive midler, men det er viktig at du bruker dem riktig og følger bruksanvisningen slik at du unngår å skade plenen og miljøet. Du bruker en vanlig spreder for frø og gjødsel når du sprer mosefjerner.

annonse

Du har her fått fem gode råd til tiltak dersom du allerede har fått mose i plenen, men det vil alltid være best å forebygge for å unngå mose i utgangspunktet. Det viktigste er å sørge for at gresset får gode vekstforhold. Unngå å vanne så mye at jorda ikke tørker opp. Da drukner du grasplantene. Ikke klipp plenen for kort, men la den vokse til skyting. Da får hver plante flere blader og du får en perfekt gressmatte som fortrenger mosevekst. 

Hvis du har lyst på en levende, godt fortalt repetisjon, kan du se Hanne Slyngstad-Hægeland fra Hobbygartnerskolen fortelle hvordan du blir kvitt mosen i plenen her: 

Hanne Slyngstad-Hægeland forteller hvordan du blir kvitt mosen i plenen.

Her kan du lese mer om hvordan du gjør hagen vårklar.

Kilde: Nibio.no

Kjøpe robotgressklipper? Tenk på dette først


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet