Beste Lego blomster: Planter som virkelig varer evig

Thomas Nymoen Lund

Lego blomster på en hageside? Joda, vi på Hage og verktøy elsker alt som har med planter og vekster å gjøre, men jeg elsker også Lego. Så når Lego Botanical-serien ble lansert var det bare å bestille – og plutselig ble hjemmet enda et hakk grønnere, og mye morsommere. En liten andel av delene i blomsterserien til Lego er av plantebasert materiale, så jeg vil nesten påstå dette er relevant innehold på en nettside om hage.

Grunnen til at jeg liker denne typen Lego er at det er vakkert. Det ser virkelig bra ut og bringer både farge og liv inn i leiligheten. I tillegg passer det overraskende godt sammen med ekte planter.

Derfor har jeg laget en oversikt over de Lego blomster-modellene jeg liker best. De rangeres etter hvor gøy det var å bygge modellen og hvor fine de er rent estetisk. Merk at dette er Lego for voksne, det er utstillingsmodeller som ikke tåler lek. Faktisk er de tidvis irriterende skjøre, så de bør få stå i fred, ellers risikerer du bittesmå Legobiter over hele gulvet.

Ironisk nok er ikke alle modellene blomster, men ettersom Lego Botanical ofte kalles Lego blomster på norsk tar vi med planter også. All kritikk om dette rettes til undertegnede.

Produkter og verktøy man ikke har råd til

Lego Tørkede blomster

Lego tørkede blomster

Modellkode: 10314 Antall deler: 812 Offisiell side hos Lego

Dette er en aldeles nydelig modell med fantastiske farger. Spesielt kronbladene er særdeles vakre. Om man kjøper flere av samme modell kan man bygge dem sammen i moduler for å lage ganske store presentasjoner. Det er også mulig å henge dem opp på veggen, fint blir det uansett.

Dessverre er blomstene veldig skjøre, både i seg selv og i festemekanismene som brukes. Det skal ikke mye bevegelse til før noe faller av, og det var tidvis irriterende å bygge med mine store hender. Sluttresultatet er fantastisk, men det krever litt tålmodighet.

På tross av irritasjon er dette et kunstverk, så den må få førsteplassen.

Lego Blomsterbukett

Lego Blomsterbukett

Modellkode: 10280 Antall deler: 756 Offisiell side hos Lego

Blomsterbuketten var en av de første modellene i botanical-serien og det er en virkelig flott bukett. Her får du farger, former og liv som kan plasseres i en blomstervase. Dette var den første Lego blomster-modellen jeg kjøpte og jeg synes fortsatt dette er et vakkert tilskudd til plantesamlingen min. Byggteknisk er det mange små detaljer som fascinerer meg, spesielt revebjellene er smart laget. Jeg liker også at Lego har inkludert separate gresstrå og blader, for å gi mer bredde i utvalget av blomster. En virkelig fin modell.

Lego Markblomster

Lego markblomster

Modellkode: 10313 Antall deler: 939 Offisiell side hos Lego

Dette er en slags oppfølger til blomsterbuketten og gir deg nok en bukett vakre farger. De to kronbladene er spesielt imponerende, men favorittene er bruken av sjørøverhatter på lupinene. Aldeles fantastisk. Denne modellen kan du fint kombinere med blomsterbuketten eller sammen med enkeltblomstene som også selges (rose, tulipan, solsikker eller påskeliljer).

Lego Bonsai Tree

Lego Bonsai tre

Modellkode: 10281 Antall deler: 878 Offisiell side hos Lego

Her blir det litt unøyaktig, et bonsaitre er jo ikke en blomst. Men det er den kuleste modellen i Lego Botanical-serien. For det første er det en veldig stilig modell. Bonsai-formen er nydelig og selv om det kanskje ikke ser veldig naturtro ut, er det alltid fascinerende med Lego-modeller som har kurver. Det er jo tross alt firkantede brikker som er utgangspunktet.

Det som gjør denne modellen så interessant, er ikke utseendet, men hvor gøy det var å bygge den. Og det er ikke selve planten, eller treet, som er det beste. Det er platået den står på og kassen rundt. Det er ganske enkelt en nytelse med en så solid konstruksjon, som i tillegg ser så bra ut. Spesielt «plankene» som ligger med mellomrom under plantekassen er imponerende. Her bruker man interessante teknikker for å få frem et veldig effektivt resultat. Ikke merkverdig for de fleste, men veldig fascinerende for en som liker Lego.

Som et siste høydepunkt kan man bytte ut de grønne bladene med rosa og hvite blader om man vil. Da får man plutselig et blomstrende kirsebærtre i stedet. Nydelig. En artig detalj er at de rosa blomsterknoppene er små frosker. Fantastisk bruk av Lego.

Et stort minus er at «jorden» i blomsterkassen er 200 løse, runde Legobiter. De sprer seg veldig raskt om man velter modellen, noe jeg har gjort mer enn én gang…

Lego Paradisfugl

Lego paradisfugl

Modellkode: 10289 Antall deler: 1173 Offisiell side hos Lego

Dette er Botanical-seriens tekniske alibi. Her er det ikke fargesprakende blomster som først og fremst står i fokus, men heller teknisk Legobygging. Modellen er heller ikke den vakreste, men om man plasserer den ved siden av en ekte grønn plante, ser det ganske stilig ut. Igjen lar jeg meg begeistre av konstruksjonen, og da spesielt blomsterpotten. Den ser bra ut og var veldig gøy å bygge. Solid Lego gjør meg lykkelig, og det får du med denne modellen.

Paradisfuglene er en sjelden modell nå for tiden, så den selges ganske dyrt. Legos egen nettbutikk er blant de billigste, noe de sjeldent er, men den koster over 1000 kroner.

Lego Orkidéer

Lego orkidéer

Modellkode: 10311 Antall deler: 608 Offisiell side hos Lego

Orkidéer er det vakreste som finnes, og Lego har utviklet en modell som nesten klarer å fange denne skjønnheten. Her er det kurver og myke fargekombinasjoner som er vinnerformelen. Imidlertid synes jeg modellen er litt for tynn, det er litt for lite «wow». Orkidéene ser mer tekniske enn vakre ut, og stengelen og bladene er litt for kjedelige til å virkelig imponere.

Uansett er det en fin utstillingsmodell som kler å stå sammen med andre planter, eller andre Lego blomster.

Lego Sukkulenter

Lego sukkulenter

Modellkode: 10309 Antall deler: 771 Offisiell side hos Lego

Sukkulentene er kanskje den modellen i Botanical-serien som ser mest ut som tradisjonell Lego. Her har skaperen virkelig kost seg med å finne nye bruksmetoder for gamle brikker. Det er hoder og hatter og bildeler om hverandre, og resultatet er søte, små kaktuser som kan plasseres slik du vil. Det er ikke en oppsiktsvekkende modell, det er heller ikke spesielt teknisk krevende å bygge den. Faktisk er det ganske repetetivt å lage blomsterpotte for hver eneste plante, men det er stilig og fint uansett.

Dette er en modell du fint kan bygge sammen med barna, den har ikke en like distinkt voksen-aura som de andre modellene på listen.

Mer interessert i ekte planter?

Hvordan bli kvitt mose i plenen

Vårklar hage

Kompost i hagen

Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Beste skrutrekker – elektrisk skrutrekker toppliste