Automatisk vanning i hage og drivhus

Line Therkelsen

Ønsker du automatisk vanning i hage eller drivhus? Solcellevanning, dryppvanning, smart vanning med vanningscomputer, timer og selvvanningspotte – det er mange alternativer for deg som ønsker å automatisere vanning i hagen.

Er du redd for at plantene skal dø når du skal på ferie, eller at naboen glemmer å vanne drivhuset når du tar en tur på hytta? Da er automatisk vanning, eller selvvanning, en god løsning.

Automatisk vanning finnes i flere former. Alt fra solcellevanning til programmerbare vanningscomputere som du fester til utekrana. Her går vi gjennom de ulike alternativene, deres fordeler og ulemper og hvilke populære produkter som finnes.

Vanningscomputer koblet til vannkranen 

Har du et større område som skal vannes, for eksempel en plen eller en hekk, er det best å bruke vannkranen på husveggen. På denne måten sikrer du at du alltid har tilgang på vann. Alternativet til dette er hvis du har en dam på eiendommen, men du må sannsynligvis fylle den opp oftere hvis du bruker den til vanning. Dette er et prosjekt i seg selv.

Det finnes mange forskjellige vanningscomputere og systemer som kan kobles til vannkranen. Hvilken du kjøper avhenger av hvor stort område du må dekke. Hvis du har flere plener fordelt på forskjellige sider av huset, må du føre slanger i forskjellige retninger, men da kreves det flere ventiler på anlegget.

Den aller enkleste kontrollenheten består av en enkel timer. Fordelen er at det er en ganske rimelig løsning, men ulempen er at den vanligvis bare slår av vanningen etter en viss tid, men du må starte den manuelt hver gang. Skal du ha mer kompleksitet trenger du en vanningscomputer. Dette er systemer som du setter opp og som går av og på automatisk. Du kan også koble denne til en app på mobilen og styre den derfra. Da kan du trygt dra på hytta en helg, uten å være avhengig av at naboen vanner plenen for deg. 

Til vanningscomputeren trenger du også en slange (dryppslange eller vanlig vannslange avhengig av bruksområde), vannspreder eller dryppdyser avhengig av bruksområde.

Produkteksempler vanningscomputer

  • Gardena Smart Water Control. App-tilkoblet vanningscomputer som både kan startes via et knappetrykk på selve enheten, og kan styres via Gardenas app.
annonse
Gardena SMART VANNINGSCOMPUTER
Gardena SMART VANNINGSCOMPUTER
annonse
Gardena smartsystem Smart Water Control Set
Gardena smartsystem Smart Water Control Set
annonse
VANNINGSCOMPUTER FRA GARDENA MED BLUETOOTH-APP
Gardena Water Control Bluetooth
Gardena SMART vanningskontroll
Gardena Smart Water Control
Gardena Smart Water Control sett
GARDENA Smart Vanningssett
GARDENA smart Water Control Set
  • Vanningstimer Hozelock. En enkel timer som kobles til vannstrålen slik at du kan starte tidsbegrenset vanning (opptil to timer).
annonse
Hozelock Select Controller 2220 0000
Hozelock 2210, Mekanisk vanningstidsur, 120 min
annonse
Hozelock Vanningstimer Select
Hozelock 2212, Mekanisk vanningstidsur, 60 min
annonse
Hozelock 2212, Mekanisk vanningstidsur, 60 min
Hozelock 2210, Mekanisk vanningstidsur, 120 min
Hozelock 2214, Mekanisk vanningstidsur, 60 min
  • Gardena Select. Mellomklassemodellen i Gardenas automatiske vanningssystem. Med denne vanningscomputeren kan du planlegge vanningen enkelt og fleksibelt med inntil tre forskjellige og uavhengige tidsplaner. Fint for deg som ønsker å vanne et sett med potter på terrassen i tillegg til noen plantekasser i drivhuset.
annonse
GARDENA VANNINGSKONTROL SELECT
GARDENA VANNINGSKONTROL SELECT
annonse
Gardena Flex Vanningstimer
Gardena Vanningscomputer Select
annonse
GARDENA Select Vanningsdatamaskin

Automatisk solcellevanning

Solcellevanning er en av de aller enkleste løsningene for deg som har potter på terrassen eller et drivhus der du ønsker å ordne automatisk vanning. Denne løsningen er svært kostnadseffektiv. Du har en pumpe som får strøm fra et lite solcellepanel, og som begynner å pumpe vann opp til plantene dine når solen skinner sterkt. På denne måten blir den vannet akkurat så mye som den trenger. Hvis det ikke er sol, blir det automatisk vannet sjeldnere.

Det du trenger for å komme i gang er en solcelledrevet vanningspumpe, slange og dyser for dryppvanning og et vannfat, en vanntønne eller tilsvarende som pumpen kan suge opp vann fra.

Produkteksempler solcellevanning

  • Irrigatia solcellevanning Sol-C120. En populær løsning for drivhus opp til rundt 12 kvadratmeter eller plantekasser på terrassen eller i hagen. Den er egnet for rundt 120 planter.
  • Gardena solcellevanning AquaBloom. Passer for deg som kun skal vanne et par potter, for eksempel på trappa, på en uteplass eller på balkongen. Her får du et komplett sett som også inkluderer en liten vanntank. Gardenas sett er utmerket for mange. En morsom detalj er at kontrollenheten har totalt 14 vanningsprogrammer å velge mellom.
annonse
Gardena AquaBloom – Vannreservoarsett
Automatisk drypp vanningssystem Gardena Aquabloom
annonse
AquaBloom solcelledrevet vanningssett
Ferievanning Set Gardena AquaBloom
annonse
AQUABLOOM SOLCELLEDREVNE VANNINGSSETT
Gardena Aquabloom
GARDENA AquaBloom Ferievanning

Ebbe og flodsystemer

Ebbe- og flomsystemer er automatisk vanning, men i stedet for at vannet tilføres ovenfra mot jorda, tilføres det i dyrkingsbedet eller på brettet som pottene står på.

Andre artikler

Les vår liste over beste ryddesager

Les vår liste over beste gresstrimmere

7 trinn til vårklar hage


Guider
En spade og en rake

Hageutstyr på nett: Hage og verktøys utvalgte forhandlere

Guider
Hage om våren med gule påskeliljer i blomsterbed

Vårklar hage? 7 trinn til fin hage

Guider
Kompost för trädgårdsavfall

Kompost i hagen: Slik bygger du kompostbinge. Hva kan komposteres? (2023)

Topplister
En hekkesaks klipper en hekk

Hekksaks best i test