Automatisk vanning i hage og drivhus

Line Therkelsen

Ønsker du automatisk vanning i hage eller drivhus? Solcellevanning, dryppvanning, smart vanning med vanningscomputer, timer og selvvanningspotte – det er mange alternativer for deg som ønsker å automatisere vanning i hagen.

Er du redd for at plantene skal dø når du skal på ferie, eller at naboen glemmer å vanne drivhuset når du tar en tur på hytta? Da er automatisk vanning, eller selvvanning, en god løsning.

Automatisk vanning finnes i flere former. Alt fra solcellevanning til programmerbare vanningscomputere som du fester til utekrana. Her går vi gjennom de ulike alternativene, deres fordeler og ulemper og hvilke populære produkter som finnes.

Vanningscomputer koblet til vannkranen 

Har du et større område som skal vannes, for eksempel en plen eller en hekk, er det best å bruke vannkranen på husveggen. På denne måten sikrer du at du alltid har tilgang på vann. Alternativet til dette er hvis du har en dam på eiendommen, men du må sannsynligvis fylle den opp oftere hvis du bruker den til vanning. Dette er et prosjekt i seg selv.

Det finnes mange forskjellige vanningscomputere og systemer som kan kobles til vannkranen. Hvilken du kjøper avhenger av hvor stort område du må dekke. Hvis du har flere plener fordelt på forskjellige sider av huset, må du føre slanger i forskjellige retninger, men da kreves det flere ventiler på anlegget.

Den aller enkleste kontrollenheten består av en enkel timer. Fordelen er at det er en ganske rimelig løsning, men ulempen er at den vanligvis bare slår av vanningen etter en viss tid, men du må starte den manuelt hver gang. Skal du ha mer kompleksitet trenger du en vanningscomputer. Dette er systemer som du setter opp og som går av og på automatisk. Du kan også koble denne til en app på mobilen og styre den derfra. Da kan du trygt dra på hytta en helg, uten å være avhengig av at naboen vanner plenen for deg. 

Til vanningscomputeren trenger du også en slange (dryppslange eller vanlig vannslange avhengig av bruksområde), vannspreder eller dryppdyser avhengig av bruksområde.

Produkteksempler vanningscomputer

  • Gardena Smart Water Control. App-tilkoblet vanningscomputer som både kan startes via et knappetrykk på selve enheten, og kan styres via Gardenas app.
  • Vanningstimer Hozelock. En enkel timer som kobles til vannstrålen slik at du kan starte tidsbegrenset vanning (opptil to timer).
  • Gardena Select. Mellomklassemodellen i Gardenas automatiske vanningssystem. Med denne vanningscomputeren kan du planlegge vanningen enkelt og fleksibelt med inntil tre forskjellige og uavhengige tidsplaner. Fint for deg som ønsker å vanne et sett med potter på terrassen i tillegg til noen plantekasser i drivhuset.
Solcellevanning-system blant blomster på en balkong

Automatisk solcellevanning

Solcellevanning er en av de aller enkleste løsningene for deg som har potter på terrassen eller et drivhus der du ønsker å ordne automatisk vanning. Denne løsningen er svært kostnadseffektiv. Du har en pumpe som får strøm fra et lite solcellepanel, og som begynner å pumpe vann opp til plantene dine når solen skinner sterkt. På denne måten blir den vannet akkurat så mye som den trenger. Hvis det ikke er sol, blir det automatisk vannet sjeldnere.

Det du trenger for å komme i gang er en solcelledrevet vanningspumpe, slange og dyser for dryppvanning og et vannfat, en vanntønne eller tilsvarende som pumpen kan suge opp vann fra.

Produkteksempler solcellevanning

  • Irrigatia solcellevanning Sol-C120. En populær løsning for drivhus opp til rundt 12 kvadratmeter eller plantekasser på terrassen eller i hagen. Den er egnet for rundt 120 planter.
  • Gardena solcellevanning AquaBloom. Passer for deg som kun skal vanne et par potter, for eksempel på trappa, på en uteplass eller på balkongen. Her får du et komplett sett som også inkluderer en liten vanntank. Gardenas sett er utmerket for mange. En morsom detalj er at kontrollenheten har totalt 14 vanningsprogrammer å velge mellom.

Ebbe og flodsystemer

Ebbe- og flomsystemer er automatisk vanning, men i stedet for at vannet tilføres ovenfra mot jorda, tilføres det i dyrkingsbedet eller på brettet som pottene står på.

Utstyr og redskaper

Gardena Smart Water Control

Vanningstimer Hozelock

Gardena Select

Gardena Aquabloom

Andre artikler

Les vår liste over beste ryddesager

Les vår liste over beste gresstrimmere

7 trinn til vårklar hage


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet