Vårklar hage? 7 trinn til fin hage

Line Therkelsen

Er du klar for vår, men ser at vinteren har bitt seg fast? Selv om hagelivet ser ut til å drøye, er det mye du kan gjøre allerede nå. Så snart temperaturen er over 0 grader kan du starte ute, og mens du venter kan du tjuvstarte litt på kjøkkenbenken.

Det ligger kanskje litt snø igjen på plenen, men det er allikevel mye du kan gjøre i hagen om våren. Allerede i mars kan du rengjøre terrasse, hageganger og oppkjørsel. Noen trær og busker kan også beskjæres tidlig. Det lønner seg å starte nå. Her får du syv trinn til å gjøre hagen fin og vårklar.

En person raker hvitveis
Start å gjøre hagen vårklar allerede nå. Gjør det du kan i hage og uterom tidlig, så kan du nyte vår og sommer når varmen kommer.

Ta vårklippen 

Det er to grunner til å beskjære planter, busker og trær. Hagen ser generelt mer velstelt ut når du former trær og busker, og du stimulerer samtidig plantene til foryngelse, vekst og blomstring.

Det er ikke vanskelig å beskjære trær. Tenk på at målet er å slippe mest mulig lys inn. Dette stimulerer til økt blomstring og fruktproduksjon. Så snart det ikke er fare for kuldegrader, kan du beskjære enkelte trær og busker. Det beste er å vente til det er rundt 10 grader, slik at ikke snittflatene skades, men allikevel før løvet spretter.

Her kan du se hvordan gartner, Kjell Erik Hammer ved Hammer planteskole beskjærer et eldre frukttre:

Gi også hekken en lett stuss tidlig på våren. Hvis den har blitt altfor høy, kan du klippe den til riktig høyde før du trimmer sidene lett. En ung, ny hekk blir fin hvis du stimulerer til vekst av sideskudd. For å få til det kan du klippe hver plante i pyramideform, slik at du slipper lyset til. Når bladene kommer, blir den tett og fin.

Disse plantene kan du beskjære i mars eller april, avhengig av hvor i landet du bor:

  • roser
  • frukttrær: steinfrukt som plomme, kirsebær, moreller og kjernefrukt som eple og pære
  • barhekker (tuja, gran, barlind) og løvfellende hekk (vinterliguster, japanlerk)
  • busker med sen blomstring (sommer og høst)
  • bærbusker
En mann beskjærer et tre
Når du beskjærer epletrærne, får du mer blomstring og flere epler.

Riktig redskap er halve jobben. Invester i gode redskaper, da jobber du ikke bare mer effektivt, men du blir mindre sliten også. Se gjerne vår test av hekksaks og motorsag.

Rydd, gjør rent og få ut hagemøblene

Start med å rydde i hagen. Legg løv og kvister i komposten, rak over plenen og fjern døde planterester og hvis det har kommet ugress allerede så bør du fjerne det. Når du raker plenen med en jernrive, får de små plantene luft og lys. I blomsterbedene kan det godt ligge litt løv et par uker til. Det beskytter plantene mot den skarpe vårsola og eventuelle frostnetter. Legg gjerne på litt god kompostjord.

Vask og rengjør

Terrassen, inngangspartiet og gårdsplassen kan bli vårklar nå. Gå løs med høytrykkspyler eller terrassevasker allerede nå. Vask også hagemøbler, grill og de hageredskapene du glemte i fjor.

Sett hagemøblene i en lun krok, og pynt opp puter i vårfriske farger med blomster i urner og krukker. Nyt vårsola, men pass på og ta krukkene inn hvis det er fare for frostnetter.

Vi har testet og funnet den beste høytrykkspyleren.

En hagestol blir vasket med høytrykkspyler
Det er raskt og effektivt å spyle hagemøblene med høytrykkspyler. Foto: AdobeStock

Så de første frøene

Du kan starte kjøkkenhagesesongen allerede nå. Så de første sommerblomstene og grønnsakene innendørs, så kan du sette spirene i kjøkkenhagen når temperaturen tillater det. Ikke glem å herde de unge plantene først. Du må venne de til å være ute, litt lenger for hver dag.

Både agurk, gresskar og tomater har lang vekstsesong, så de må du plante tidlig.

Små spirer av zucchini
Unge squashplanter som snart kan settes i drivhus.

Stell plenen, kalke og gjødsle

Det er mange som lurer på når de skal begynne å kalke på våren, og når skal de begynne å gjødsle plenen. Det er best å vente med gjødsling til veksten har kommet i gang, altså når gresset har blitt grønt. Da vet du at jorda har riktig temperatur. Gresset trenger nitrogen for å vokse, men når du gjødsler, får også ugresset fart på seg. Derfor må du stå klar med gressklipperen for å holde ugresset i sjakk. Det er viktig å vanne godt etter gjødsling, med mindre det regner.

Det beste er å fikse frostskader før ugresset får anledning til å vokse. Fjern mose med en rake, og legg to-tre cm sandblandet jord der det er glissen vekst, og rak det ned i plenen. Strø over litt gressfrø, og husk å vanne!

Mose i plenen? 5 tips for å bli kvitt dette

Du trenger bare å kalke hvis du har sur jord. Bruk en pH-måler for å sjekke jordas pH-verdi. Det finnes ferdige sett, strips og egne målere som du kan kjøpe for å teste jordas pH. Det er best å kalke like før du venter regn. Men hvis du ikke har utstyr til å måle pH, kan du kalke litt om gangen, ca hvert 3. år.

Vårblomster i krukker og kasser hører med i din vårklare hage

For å få en frodig og fargerik hage må du begynne å plante tidlig. Da får du en fin hage. Du kan begynne å plante de første vårblomstene allerede nå, men pass på! Våren er lunefull. Det kan være lurt å tyvstarte litt med blomster i krukker og kasser som du kan ta inn om natta.

Når faren for nattefrost er over og jorda er lagelig, kan du flytte plantene ut i blomsterbedene.

En kvinne lukter på blomster i en blomsterkasse
En fargeklatt på trappa gjør deg litt lykkelig hver gang du kommer hjem. Foto: AdobeStock

Hvis du ikke klarer å vente, så er det noen planter som tåler et par kuldegrader om natta. Vårt tips er at du setter mange like planter med samme farge sammen. Da unngår du :

  • krokus og snøklokker
  • tulipaner
  • påskeliljer og pinseliljer
  • stemor
  • perleblomst
  • primula
  • ranunkler
  • juleroser

Klipp plenen

Selv om du vil ha en vårklar hage så snart som mulig, bør du ikke klippe plenen for tidlig og ikke for kort. Når gresset er 6-8 cm høyt, kan du dra fram gressklipperen. Det lureste er å klippe plenen lite, men ofte. Da legger du grunnlaget for en tett og grønn plen.

Se forøvrig vår test av de beste gressklipperne.

Nyttig utstyr og redskaper

Raker og river

annonse
Jordmålere

Gjødsel og kalk

Spredere for frø og gjødsel

annonse
GROUW – GJØDNINGSSPREDER PÅ HJUL 12L
annonse
Green>it Så-salt- og gjødselspreder
AL-KO SP 60 Spredervogn for traktor

Andre artikler

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Les vår liste over beste ryddesager

Les vår liste over beste gresstrimmere

Hageutstyr på nett: Utvalgte forhandlere


Guider
En kvinne som høster reddiker i kjøkkenhagen

Hva kan du så og dyrke i juli og august? Slik skaper du en grønn oase i kjøkkenhagen til langt utpå høsten!

Guider
Dyrk selv: En kvinne jobber i hagen

Dyrk selv – slik kommer du i gang

Guider
En grønn hage med gress og blomster sett ovenfra

Ord og uttrykk for hage og verktøy

Topplister
Beste skrutrekker: En mann bruker en elektrisk skrutrekker

Skrutrekkere best i test: 5 beste skrutrekkere vi testet